Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Oplossen prijssqueeze maakt meer concurrentie mogelijk

OPTA heeft gistermiddag maatregelen genomen om de prijssqueeze op te lossen. Hiermee worden de mogelijkheden voor concurrentie vergroot.

Prijssqueeze doet zich voor als een telecombedrijf klem komt te zitten tussen de prijs die KPN in rekening brengt voor het gebruik van haar netwerk en de eindgebruikerstarieven die zij aan haar eigen klanten vraagt. De prijssqueeze houdt veel marktpartijen in de greep. Doordat er onvoldoende marge is tussen de eindgebruikers- en interconnectietarieven van KPN is het voor andere telecombedrijven bijna onmogelijk om te concurreren.

Maatregelen

OPTA heeft de volgende maatregelen genomen:

  1. OPTA heeft de interconnectietarieven verlaagd. Dit betekent voor aanbieders van telecommunicatiediensten een nieuwe impuls om consumenten en zakelijke gebruikers innovatieve en concurrerende diensten te bieden. Als gevolg van de verwachte verlaging van KPN’s interconnectietarieven dienen internetaanbieders hun businessplannen aan de nieuwe situatie aan te passen. Zij worden gestimuleerd om over te stappen naar het bijzondere toegangsmodel. Zo kunnen alternatieven ontstaan die uiteindelijk leiden tot aantrekkelijk geprijsde internetpakketten.
  2. Naast de lagere interconnectietarieven heeft OPTA KPN verzocht om de eindgebruikerstarieven aan te passen. Vanaf 15 augustus 2001 zal daardoor het starttarief voor bellen binnen de regio verlaagd worden. Het verkeerstarief zal iets omhoog gaan. Een direct gevolg van het verlagen van dit starttarief is dat kort bellen binnen de regio goedkoper wordt. Lang bellen, zoals internetgesprekken, wordt duurder. De gemiddelde consument zal er niet op voor- of achteruit gaan. Door de tariefaanpassing komt er ruimte voor aanbieders om te concurreren binnen de regio, waar voorheen de mogelijkheid om te concurreren met KPN belemmerd werd door prijssqueeze.