Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

UPC mag The Box, NieuwsNet9 en NieuwsTV niet van kabel weren

Kabelbedrijf UPC mag de televisieprogramma’s The Box, NieuwsNet 9 en NieuwsTV niet uit haar programma-aanbod halen. Dat is de uitspraak van OPTA in de geschillen tussen UPC en de aanbieders van deze programma’s. UPC moet deze programma’s over zijn kabelnet in Amsterdam blijven doorgeven, totdat de Algemene Programma Raad (APR) in Amsterdam een nieuw advies heeft uitgebracht over de inhoud van het standaardpakket.

Eerder dit jaar besloot UPC de doorgifte van genoemde programma’s te stoppen, naar aanleiding van een nieuw advies van de APR waarin werd geadviseerd deze programma’s niet meer aan te bieden. The Box en NieuwsNet 9/NieuwsTV dienden daarover een geschil bij OPTA in. In afwachting van de uitspraak van OPTA is UPC doorgegaan met de doorgifte van deze programma’s.

OPTA komt nu tot de conclusie dat het advies van de APR zich ten onrechte heeft beperkt tot 26 kanalen, terwijl het standaardpakket in Amsterdam 32 kanalen bevat. Zolang de APR niet in de gelegenheid is gesteld een oordeel te geven over de invulling van alle 32 kanalen, mag UPC van OPTA de doorgifte van The Box en NieuwsNet 9/NieuwsTV niet staken. Geeft de APR in een nieuw en deugdelijk advies aan UPC aan dat betrokken programma’s ook niet tot het pakket van 32 kanalen horen, dan heeft UPC alle recht het advies van de APR te volgen en de programma’s niet meer door te geven.