Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Tarieven vast-mobiel bellen kunnen omlaag

Bellen van een vaste telefoonaansluiting naar een mobiel toestel kan goedkoper worden. De vergoeding die KPN vraagt voor het gebruik van het vaste KPN-net gaat in de piekuren 8 cent per minuut omlaag en in de daluren 5 cent. OPTA heeft de voorgestelde verlaging goedgekeurd. De verlaging betreft alleen het gedeelte van het gesprek dat over het KPN-net gaat. De komende twee weken onderhandelt KPN met de mobiele aanbieders over een eventuele tariefsverlaging op het mobiele gedeelte van het gesprek. De concurrentie tussen die aanbieders zal ook op dit gebied toenemen.

Als iemand vanaf een vast toestel belt naar een mobiel toestel, loopt de verbinding over twee netwerken. Eerst gaat het gesprek ‘door de grond’ via het KPN-net. Daarna gaat het signaal verder ‘door de lucht’ via het netwerk van een mobiele aanbieder. Zowel KPN, als de mobiele aanbieders brengen kosten in rekening. De kosten voor het eerste gedeelte (KPN) gaan nu dus omlaag. De kosten voor het tweede gedeelte kunnen per mobiele aanbieder verschillen. Beide kosten bij elkaar opgeteld vormen het bedrag dat de consument moet betalen. In de toekomst kunnen verschillende tarieven gaan gelden voor gesprekken van een vast naar een mobiel toestel, afhankelijk van het mobiele net dat gebeld wordt. Naar verwachting zullen de nieuwe consumententarieven medio juni ingaan.

Een vast-mobiel gesprek vanaf een KPN-aansluiting kan in de piekuren omlaag van 75 naar circa 67 cent per minuut en in de daluren van 50 naar ongeveer 45 cent. Hoeveel de verlaging exact bedraagt, hangt af van wat de mobiele aanbieders met hun deel van het tarief gaan doen.

Mobiele operators kunnen zich onderscheiden door voor het tweede gedeelte van de verbinding een andere prijs te vragen dan hun concurrent. Bellen vanaf een vast toestel naar de ene mobiele aanbieder wordt dan goedkoper dan naar de ander. Deze tariefdifferentiatie zal, verwacht OPTA, leiden tot prijsconcurrentie tussen de mobiele aanbieders. Zodra de nieuwe consumententarieven bekend zijn, zal duidelijk zijn in hoeverre de mobiele aanbieders de tarieven voor hun deel van de verbinding ook nog hebben aangepast.