Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Aanpassing telefoontarieven van KPN in twee stappen

Het college van OPTA is van plan KPN Telecom de mogelijkheid geven de telefoontarieven in twee stappen aan te passen in plaats van in één keer. KPN zou dan begin volgend jaar de tarieven al beperkt moeten aanpassen. Daarna volgt er in juli 1999 een tweede en definitieve stap bij de inwerkingtreding van een price cap-systeem. Met welke percentages de tarieven zullen worden bijgesteld is nog niet bekend. Dit voornemen heeft het OPTA-college vandaag bekend gemaakt. Voordat het college een definitief besluit neemt in deze kwestie zal het eerst de mening vragen van de betrokken partijen.

Het OPTA-college was oorspronkelijk van plan al per 1 januari 1999 volledig kostengeorinteerde tarieven van KPN te eisen. Europese en nationale regels schrijven voor dat tarieven kostengeorinteerd zijn. Dat wil zeggen dat de tarieven gebaseerd moeten zijn op de onderliggende kosten en bovendien ruimte laten voor een redelijke winst.

Aanleiding voor OPTA om de realisatie van haar voornemen van begin september in twee stappen te knippen zijn de recentelijk door KPN aangekondigde investeringen in de infrastructuur. Ook de voorziening die KPN in verband met de voorgenomen reorganisatie moet treffen speelt mee. KPN heeft aangekondigd dat beide ontwikkelingen leiden tot hogere kosten. Onverkorte toepassing van het eerdere OPTA-oordeel zou per 1 januari tot lagere gesprekstarieven leiden. Vervolgens zouden op 1 juli de tarieven wellicht weer moeten stijgen vanwege de dan gebleken hogere kosten. Het OPTA-college wil zon jojo-effect voorkomen.

In de periode tot 1 juli 1999 zal OPTA nagaan of KPN de aangekondigde investeringen ook daadwerkelijk doet. Verder zal OPTA met inbreng van de marktpartijen een systeem van zogenoemde tariefplafonds ontwikkelen. Dit systeem, ook wel bekend als price caps, moet op 1 juli 1999 in werking treden.

De periode tot 1 juli 1999 zal OPTA ook gebruiken om te toetsen of op het gebied van lokale telefonie concurrenten van KPN daadwerkelijk investeringen doen en diensten gaan aanbieden. Als dat het geval zou zijn, zou het college kunnen overwegen zijn oorspronkelijke conclusie bij te stellen dat op die markt nog geen concurrentie te verwachten is. De afgelopen weken heeft OPTA verschillende keren geluiden gehoord dat kabelexploitanten concrete plannen op dit punt hebben.

Alle betrokken partijen kunnen reageren op de manier waarop het college met de gewijzigde omstandigheden rekening wil houden. Daarna zal het college een definitief besluit nemen over de tarieven. Dat besluit zal naar verwachting tegen het einde van november openbaar worden gemaakt.