Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

KPN moet einde maken aan schaarsteproblemen

KPN moet uiterlijk 1 juli dit jaar voldoen aan haar leverplicht op het gebied van interconnectieverbindingen voor concurrenten. Door de schaarste in het net van KPN krijgen abonnees van concurrenten vaak de ‘in gesprek-toon’ te horen. Dit is bedreigend voor de ontwikkeling van de concurrentie op de telecommarkt. Tot 1 juli moet KPN er in elk geval voor zorgen dat de schaarse capaciteit eerlijk wordt toegewezen en dat het toewijzingssysteem duidelijk en controleerbaar is. KPN moet OPTA hierover rapporteren. Als KPN na 1 juli haar leverplicht niet nakomt zal het OPTA-college bestuurlijke dwangmaatregelen nemen en eventueel boetes opleggen. KPN heeft zelf aangegeven dat ze op 1 juli voldoende interconnectiecapaciteit kan leveren.

Bovendien eist OPTA dat KPN voorkomt dat in het eigen net eveneens problemen ontstaan, waardoor ook KPN-abonnees niet bereikbaar zijn of niet meer kunnen bellen. KPN heeft OPTA eind vorig jaar gewezen op het risico dat delen van het KPN-net zouden kunnen uitvallen. Hoewel volgens KPN de schaarsteproblemen in het eigen net nu onder controle zijn, eist OPTA hierover toch meer zekerheid. Gezien de ernst van het risico heeft OPTA staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) hierover ingelicht.

Aanleiding tot de eisen van het OPTA-college, die zijn neergelegd in een formeel besluit, zijn de resultaten van de onderzoeken van de adviesbureaus Stratix en Arthur Andersen en de reactie van KPN hierop. De opvattingen over de schaarsteproblemen, de ernst ervan en de mogelijke oplossingen lopen sterk uiteen, zelfs binnen KPN. Het OPTA-college vindt dit verklaarbaar omdat er veel onzekerheden zijn over ontwikkelingen in de telecommunicatiemarkt en -techniek. OPTA pleit voor een open debat over de scenario’s die een rol spelen bij het plannen van investeringen in het vaste net. Ook KPN zou zich open moeten opstellen in zo’n debat. Het college van OPTA wil daarom de onderzoeksrapporten en de reacties daarop publiceren, tenzij KPN de rechter vraagt dit te verbieden.

De zorgen van het OPTA-college over de schaarsteproblematiek worden onderstreept door OESO-cijfers die aantonen dat een aantal andere (Europese) landen veel meer geïnvesteerd hebben in telecommunicatie dan Nederland (zie bijlage).

 

Bijlagen

Bijlage bij persbericht KPN moet einde maken aan schaarsteprobleem (PDF - 94.48 KB)