Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

OPTA verplicht A2000 voor digitale doorgifte van programma's Canal+

Kabelexploitant Kabeltelevisie Amsterdam (ook bekend als A2000) moet Canal+ een aanbod doen om met ingang van 15 september a.s. de programma's van deze programma-aanbieder digitaal door te geven. Verder moet A2000 meewerken aan een boekenonderzoek om te kunnen bepalen welk tarief zij mag vragen voor doorgifte van de programma's van Canal+.

Dat heeft OPTA besloten naar aanleiding van het geschil tussen programma-aanbieder Canal+ en kabelexploitant A2000. OPTA is sinds de invoering van de Telecommunicatiewet op 15 december jl. bevoegd om uitspraken te doen in geschillen tussen aanbieders van radio- of tv-programma's en kabelexploitanten. Het geschil tussen Canal+ en A2000 was het eerste over toegang tot de kabel.

A2000 geeft in zijn verzorgingsgebied (Amsterdam en omgeving) de programma's van Canal+ momenteel analoog door via twee kanalen. Bij digitale doorgifte kan Canal+ volstaan met n kanaal. A2000 moet binnen een maand aan Canal+ opgave doen van de kosten voor extra voorzieningen die nodig zijn om digitale doorgifte mogelijk te maken. Als beide partijen hierover geen overeenstemming kunnen bereiken, neemt OPTA zo nodig een aanvullende beslissing.

Canal+ had OPTA ook gevraagd een uitspraak te doen over de hoogte van de tarieven die A2000 voor doorgifte van een programma in rekening brengt. OPTA wil echter eerst de boekhouding van A2000 nader bestuderen voordat zij hierover een uitspraak doet. A2000 is verplicht aan dit onderzoek mee te werken. Wanneer OPTA definitief uitspraak in deze kwestie doet is nog niet bekend.