Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

OPTA wijst KPN-eis in geschil met EnerTel af

Concurrerende telecombedrijven mogen aan KPN een ander tarief voor het doorgeven van telefoongesprekken op hun vaste net in rekening blijven brengen, dan KPN aan deze concurrenten rekent. Dat is de conclusie van de uitspraak van het OPTA-college in een geschil tussen KPN en Enertel. KPN vond dat de tarieven in beide richtingen gelijk zouden moeten zijn.

Het OPTA-college stelt dat het tarief dat KPN mag rekenen op de gemaakte kosten gebaseerd moet zijn, maar dat andere telecombedrijven `redelijke' tarieven moeten rekenen. Verschil mag er dus zijn. Wel mag KPN het bedrag dat zij aan de andere telecombedrijven moet betalen (ook wel interconnectiekosten) doorberekenen aan de telefoonabonnees die naar deze concurrenten bellen. Als dit leidt tot verschillende tarieven voor de abonnees van KPN, afhankelijk van de vraag via welk net het gesprek loopt, moet KPN haar abonnees hierover duidelijk informeren, zo oordeelt het OPTA-college. Op dit moment betalen alle KPN-telefoonabonnees mee aan de gesprekken naar `dure' telecombedrijven

Redelijke tarieven

Het KPN-EnerTel geschil ging vooral over de vraag wat `redelijke' tarieven zijn. De telecommunicatiewet schrijft voor dat de interconnectietarieven van concurrenten van KPN `redelijk' moeten zijn. KPN vindt dat de aan haar opgelegde kostengeori?nteerde tarieven de enige redelijke tarieven zijn. Dus concurrenten zouden deze tarieven ook moeten hanteren. Het OPTA college oordeelt daar anders over. Omdat concurrerende netwerkaanbieders een andere kosten- en netwerkstructuur kunnen hebben ligt het niet voor de hand om de KPN-tarieven als enige redelijke tarieven te zien.

Consequenties

Het OPTA besluit kan een eind maken aan de situatie waarbij alle KPN-abonnees meebetalen aan dure gesprekken. Dit kan de duidelijkheid en de keuzemogelijkheid voor de consument vergroten. Als KPN de interconnectiekosten doorberekent aan individuele abonnees kunnen die zelf besluiten of ze wel willen bellen met bedrijven of internetaanbieders die zijn aangesloten bij `dure' concurrenten. Aan de andere kant wordt het voor klanten van de concurrenten duidelijk of het goedkoop of duur is om hen te bereiken. Zij kunnen kiezen voor een telecombedrijf dat de beste prijs-prestatieverhouding biedt. Voor de concurrerende telecombedrijven kan het inzicht in de tarieven een prikkel zijn om de interconnectietarieven niet te hoog te maken.

Internetmarkt

Helderheid over interconnectietarieven van KPN-concurrenten en eventuele verlaging en doorberekening daarvan heeft mogelijk consequenties voor de internetmarkt. Internetaanbieders profiteren nu vaak mee van (hoge) interconnectietarieven van hun telecombedrijf. Een deel van het bedrag per minuut dat het telecombedrijf van KPN krijgt voor het doorgeven van een telefoongesprek naar een Internetaanbieder betaalt het telecombedrijf aan het Internetbedrijf. Mede hierdoor kan de Internetaanbieder zijn diensten goedkoop of zelfs gratis aanbieden.

Debat

OPTA is van plan om in de komende weken een aantal dilemma's rond de internetontwikkelingen aan de marktpartijen en andere betrokkenen voor te leggen. Ook daarin speelt het al dan niet doorberekenen van de interconnectiekosten aan de telefoongebruikers een rol.