Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

KPN-tarieven geleidelijk verder omlaag

De KPN-tarieven voor bellen binnen Nederland gaan de komende drie jaar geleidelijk verder in prijs omlaag. Deze tarieven zullen elk jaar met 5,3 procent dalen. Gecorrigeerd voor inflatie is dat het eerste jaar 3,3 procent. Dat heeft OPTA, de toezichthouder op de post- en telecommarkt, bekend gemaakt in het kader van de invoering van het systeem van tariefplafonds (price caps). OPTA heeft bij het vaststellen van de tariefsvlagingen rekening gehouden met de plannen van grote kabelbedrijven om een eigen landelijk telefoonnet te gaan exploiteren. Daarom komt er geen eenmalige extra verlaging van het lokale tarief.

Het vastleggen van de daling van de telefoontarieven gedurende drie jaar stapt OPTA af van het veel bekritiseerde systeem van rendementsregulering. De nieuwe vorm van prijsregulering levert voor alle partijen voordelen op. De consument die nog gebonden is aan KPN gaat minder betalen, KPN kan door efficinter te werken een hogere winstmarge realiseren en andere telecombedrijven kunnen beter bepalen of ze willen concurreren.

Omdat KPN de prijsverlagingen nog moet doorvoeren, merkt de consument er overigens pas vanaf 1 januari 2000 iets van in zijn portemonnee. Hoeveel lag er de telefoonnota van de KPN-abonnee wordt, hangt sterk af van diens belgedrag. Uit berekeningen van OPTA blijkt dat de gemiddelde KPN-abonnee na drie jaar tussen de 60 en 100 gulden jaarlijks op zijn binnenlandse gesprekken bespaart.

De tariefsverlaging geldt voor een `mandje' telefoondiensten. Daarin zitten het abonnement, de lokale en interlokale tarieven en het tarief voor het bellen van een vast naar een mobiel toestel. De diensten in dit mandje moet jaarlijks gemiddeld dalen met 5,3 procent. Gecorrigeerd voor inflatie is dat het eerste jaar 3,3 procent. KPN mag onder bepaalde voorwaarden zelf bepalen hoe zij de tariefsverlaging invult. Zo moet het lokale tarief in elk geval goedkoper worden. De prijs van het abonnement mag hooguit stijgen met de inflatie, maar dan moeten de andere tarieven ter compensatie extra dalen.

OPTA ziet af van een eenmalige extra verlaging van het lokale tarief. Enkele grote kabelbedrijven maakten onlangs bekend dat ze een landelijk telefoonnet willen exploiteren. Dat bevordert de concurrentie op de telecommarkt dermate - vooral die van het lokaal telefoonverkeer - dat een extra ingreep nu een verkeerd signaal zou zijn. Wel wordt de jaarlijkse tariefdaling daardoor wat groter, waardoor het voordeel de consument niet ontgaat.