Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Consumentenautoriteit dwingt ticketloket.com tot aanpassen van site

Onderstaande informatie is mogelijk verouderd. Vanaf 13 juni 2014 treden nieuwe consumentenregels in werking. Wilt u meer weten?

Consumentenregels vanaf 13 juni 2014


De Consumentenautoriteit heeft Dutch Entertainment Services, de eigenaar van de website ticketloket.com, drie lasten onder dwangsom opgelegd van in totaal 15.000 euro per week tot een maximum van 300.000 euro. Het bedrijf dat tickets doorverkoopt moet haar website zodanig aanpassen dat het de consument volstrekt duidelijk is dat het om doorverkochte tickets gaat. Bovendien moet duidelijk zijn dat de consument een financieel risico loopt bij afgelasting of verplaatsing van het evenement en welke bedragen daarmee gemoeid zijn.

Opnieuw heeft de Consumentenautoriteit lasten onder dwangsom opgelegd aan een bedrijf dat online toegangskaarten doorverkoopt voor concerten en (sport)evenementen. Deze keer gaat het om Dutch Entertainment Services dat de regels omtrent de informatievoorziening aan consumenten op haar website ticketloket.com onvoldoende naleeft. Bernadette van Buchem, directeur Consumentenautoriteit: “Binnen een jaar tijd is dit nu de tiende site die wij moeten dwingen haar informatievoorziening aan te passen. Naar aanleiding van eerder opgelegde lasten aan andere eigenaren van doorverkoopsites is in totaal 56.000 euro aan dwangsommen gevorderd. Met het opleggen van lasten wil de Consumentenautoriteit zich ervan verzekeren dat de bedrijven zich ook in de toekomst aan de regels zullen houden. En dat zal gecontroleerd worden. Oneerlijke handelspraktijken zullen we niet tolereren.”

De website ticketloket.com moet worden aangepast op punten als het op duidelijke, begrijpelijke en ondubbelzinnige wijze vermelden:

  • of de leveringskosten wel of niet inbegrepen zijn
  • dat het bedrijf een wederverkoper is
  • van belangrijke kenmerken zoals dat het gaat om een doorverkocht ticket, welke rang en plaats het betreft en dat de consument een financieel risico loopt bij afgelasting of verplaatsing van het evenement. Tevens moet vermeld worden welke bedragen daarmee gemoeid zijn.Ticketloket.com legt het risico van afgelasting en verplaatsing in haar algemene voorwaarden bij de koper, waardoor de koper in zo’n geval hooguit bij de organisator van het evenement de nominale waarde van het ticket vergoed kan krijgen. Deze nominale waarde moet dus aangegeven worden. Ticketloket.com kan er ook voor kiezen haar voorwaarden te wijzigen en voortaan het volledige aankoopbedrag te vergoeden.

Om dit af te dwingen zijn drie lasten opgelegd van elk 5.000 euro; elk met een maximum van 100.000 euro. Dutch Entertainment Services heeft inmiddels tegen het besluit bezwaar aangetekend. Overigens heeft Dutch Entertainment Services laten weten dat zij haar website heeft aangepast. De Consumentenautoriteit zal binnenkort controleren of deze aanpassingen voldoen.

De Europese Commissie heeft gisteren het persbericht uitgebracht over een onderzoek in Europees verband naar websites waarop tickets worden verkocht: Buying on the internet: It’s now safer for consumers to shop for tickets online following EU action. Hieraan heeft Nederland ook deelgenomen.