Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit op bezwaar (met BAC) in de zaak Nederlandse Energie Maatschappij

De Nederlandse Energie Maatschappij heeft in de periode 15 oktober 2008 en 20 juli 2009 een groot aantal consumenten benaderd voor de verkoop van energiecontracten.

Daarbij hanteerde Nederlandse Energie Maatschappij de verkoopmethode telefonische verkoop. De Consumentenautoriteit heeft geconstateerd dat Nederlandse Energie Maatschappij bij gebruikmaking van deze verkoopmethode regels uit Wet koop op afstand en de Wet oneerlijke handelspraktijken heeft overtreden.

De Consumentenautoriteit heeft hiervoor bij besluit van 6 september 2010 aan de Nederlandse Energie Maatschappij boetes opgelegd voor in totaal EUR 1.020.000,-.

De Nederlandse Energie Maatschappij heeft bezwaar ingesteld tegen het besluit van 6 september 2010. Over deze bezwaren heeft de Adviescommissie bezwaarschriften Consumentenautoriteit aan de Consumentenautoriteit advies uitgebracht.

In het besluit op bezwaar volgt de Consumentenautoriteit grotendeels het advies van de Adviescommissie bezwaarschriften Consumentenautoriteit. Dat betekent dat de bezwaren van de Nederlandse Energie Maatschappij worden afgewezen, met uitzondering van één onderdeel van het bezwaar. Dit betreft het niet naleven van de Gedragscode Consument en Energieleverancier voor zover deze code verbiedt het misbruik maken van de kwetsbaarheid van consumenten op hoge leeftijd. Het bezwaar tegen deze overtreding wordt toegewezen en de opgelegde boete wordt verlaagd met EUR 50.000,-.

De Nederlandse Energie Maatschappij heeft tegen deze beslissing beroep ingesteld bij de rechtbank Rotterdam.

 

Bijlagen

Openbaar besluit op bezwaar in de zaak Nederlandse Energie Maatschappij (PDF - 872.35 KB) Advies BAC in de zaak Nederlandse Energie Maatschappij (PDF - 14.69 MB)