Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Groot succes Recht op rechtdagen over garantie

Schrijnende garantiezaken opgelost

De Recht op rechtdagen over garantie, die ConsuWijzer en het Juridisch Loket afgelopen week organiseerden, zijn succesvol verlopen. De juridische experts van ConsuWijzer en het Juridisch Loket en de technische experts hebben vele consumenten met een kapot apparaat of ander product op weg geholpen om hun recht te halen.

Jan Albert Waal, algemeen directeur van het Juridisch Loket: "Wat opviel was dat consumenten verbaasd reageerden als ze hoorden dat ze nog rechten hadden, terwijl de garantie op het apparaat was verlopen. Daarnaast zagen we dat consumenten zich enorm geholpen voelen als ze weten hoe het werkt met garantie en welke stappen ze moeten zetten". Pauline Bijlenga, hoofd ConsuWijzer: "in deze week hebben we zelfs concreet enkele schrijnende garantiezaken opgelost. We hebben veel consumenten blij gemaakt en dat is heel positief".

Meest voorkomende garantiekwesties:

De meest voorkomende garantiekwesties die de afgelopen week werden voorgelegd waren:

  • de consument weet niet hoe het zit met zijn rechten en wat hij kan doen om zijn recht te halen;
  • discussie met de verkoper over de bewijslast: verkoper zegt dat het de schuld is van de consument dat het apparaat eerder kapot is gegaan dan mocht worden verwacht, terwijl de consument zegt dat hij niets ongebruikelijks heeft gedaan;
  • verkoper geeft niet thuis bij een kapot product omdat de garantie is verstreken en de consument geen garantie heeft bijgekocht.

Ook bleek uit de verhalen van consumenten dat sommige bedrijven op papier de zaken rondom garantie goed lijken te hebben geregeld, maar dat consumenten in de praktijk daar niet veel van merken. Dit zijn belangrijke signalen voor de Consumentenautoriteit, een van de toezichthouders achter ConsuWijzer, die kan optreden tegen bedrijven die structureel de garantieregels overtreden.

Over ConsuWijzer en het Juridisch Loket

ConsuWijzer: praktisch advies van de overheid over uw rechten als consument. T 088 0707070 (nationaal tarief)

Website ConsuWijzer

Het Juridisch Loket: Gratis juridisch advies en informatie voor iedereen. Bezoek een van onze dertig vestigingen. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Telefonisch bereikbaar tot 20.00 uur 0900 - 8020 (€ 0,10 p/m)

Website van het Juridisch Loket