Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Eerste Kamer neemt Wet handhaving consumentenbescherming aan

De Eerste Kamer heeft op 7 november de Wet handhaving consumentenbescherming (Whc) aangenomen. Op basis van deze wet krijgt de door staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) opgerichte Consumentenautoriteit bevoegdheden om haar taak met betrekking tot consumentenbescherming uit te voeren. Van Gennip: 'Deze wet brengt het consumentenbeleid en de consumentenbescherming een flinke stap verder.'

Op basis van de Whc heeft de Consumentenautoriteit twee wettelijke taken:

  • toezicht houden op de naleving van consumentenrecht, voor zover er collectieve belangen aanwezig zijn
  • de coƶrdinatie van grensoverschrijdende verzoeken om bijstand van andere Europese toezichthouders.
  • Daarnaast geeft de Consumentenautoriteit praktisch advies aan consumenten over hun rechten en plichten via ConsuWijzer, het gezamenlijk informatieloket van NMa, OPTA en de Consumentenautoriteit.

De Consumentenautoriteit kan handhavend optreden tegen overtredingen.

Behalve de Consumentenautoriteit worden in de Whc ook de Autoriteit Financiƫle Markten, het Commissariaat voor de Media, de Inspectie Verkeer & Waterstaat, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Voedsel en Warenautoriteit aangewezen als bevoegde autoriteit om op te treden tegen grensoverschrijdende inbreuken voor zover die betrekking hebben op hun werkterrein.

De Consumentenautoriteit zal zich om de beschikbare capaciteit en middelen effectief in te zetten richten op bepaalde aandachtsgebieden. In september zijn belanghebbenden geconsulteerd over de voorgenomen aandachtsgebieden: onredelijke bedingen in algemene voorwaarden, internethandel, misleidende loterijen en prijzenfestivals, de reisbranche en garantie en conformiteit. Aan de hand van de reacties zal in januari een agenda van de Consumentenautoriteit voor 2007 openbaar worden gemaakt.