Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Consumentenautoriteit laat website uit de lucht halen

Op verzoek van de Consumentenautoriteit heeft haar Duitse collega-organisatie - het Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmiddelsicherheit - de Nederlandse website van United Fly Organisation GMBH uit de lucht laten halen. De website ufoflug.com, die vluchten naar Marokko aanbiedt, voldeed niet aan de wettelijke eisen die gelden voor de verkoop van diensten via internet. De Consumentenbond heeft deze zaak gemeld bij de Consumentenautoriteit.

Na onderzoek was de Consumentenautoriteit van oordeel dat de website op diverse punten niet voldeed aan de informatieplicht die geldt voor webwinkels. Zo kon het gebeuren dat klanten een vlucht boekten, zonder dat zij hiervoor expliciet toestemming hadden verleend. Ook ontbraken op de website de voor de consument noodzakelijke bedrijfsgegevens in geval van vragen of klachten.

Omdat er een Duits bedrijf achter de website zat, heeft de Consumentenautoriteit haar Duitse zusterorganisatie verzocht het bedrijf te benaderen met het verzoek de website uit de lucht te halen. Het bedrijf heeft aan dit verzoek gehoor gegeven voor het deel van de site waarop Nederlandse consumenten vluchten konden boeken.

Sinds 1 januari 2007 is sprake van een Europees netwerk van toezichthouders die gezamenlijk op kunnen treden in geval een bedrijf zich schuldig maakt aan grensoverschrijdende overtredingen van consumentenregels. De wettelijke basis hiervoor is een nieuwe Europese verordening. Dit is de eerste keer dat onder deze verordening een grensoverschrijdende overtreding van de consumentenregels met succes is aangepakt.