Consumentenautoriteit start campagne over colportage
Onderstaande informatie is mogelijk verouderd. Vanaf 13 juni 2014 treden nieuwe consumentenregels in werking. Wilt u meer weten?
Consumentenregels vanaf 13 juni 2014
Omdat veel consumenten niet of onvoldoende op de hoogte zijn van hun rechten bij colportage (verkoop aan de deur) start de Consumentenautoriteit vandaag een voorlichtingscampagne. Onderdeel van deze campagne vormt de DeurWijzer, een hulpmiddel voor consumenten als zij te maken krijgen met colportage. Minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven: "Omdat consumenten zich vaak overvallen voelen als zij een colporteur aan de deur krijgen, zijn ze door de wet extra beschermd. Veel consumenten kennen helaas hun rechten niet. Daarom deze campagne". Als start van de campagne ontvangt zij vandaag de eerste DeurWijzer uit handen van Dirk Janssen, plaatsvervangend directeur Consumentenautoriteit.
Informatie over colportage en de DeurWijzer op ConsuWijzer
Koop wijzer aan de deur
Jaarlijks krijgt bijna 1 op de 5 Nederlanders te maken met colportage of verkoop aan de deur die als agressief of misleidend ervaren wordt. Het gemiddelde schadebedrag per persoon bedraagt 35 euro. In totaal bedraagt de schade 12 miljoen euro per jaar*.
Colportage is een legitieme verkoopmethode, maar door onjuiste of ontbrekende informatie of een agressieve benadering gaan jaarlijks vele consumenten in op een aanbod aan de deur waarvan zij later spijt krijgen. Onder het motto 'Uw deur, uw geld uw beslissing. Koop wijzer aan de deur' voert de Consumentenautoriteit campagne om consumenten weerbaarder te maken. De campagne is gericht op een brede doelgroep en ook op ouderen, aangezien zij vaker thuis zijn en dus ook vaker verkopers aan de deur krijgen.
Colportage gebeurt met diverse producten en diensten, zoals energie en telecom, maar bijvoorbeeld ook met kozijnen, leesmappen, beveiligingsinstallaties of containerreiniging.
Op de website www.consuwijzer.nl staat een special over hoe om te gaan met verkopers aan de deur. De speciaal ontwikkelde DeurWijzer is bedoeld om bij de hand te hebben als de colporteur aanbelt. De consument kan dan nagaan of de colporteur zich aan de regels houdt. De Deurwijzer geeft tips hoe de consument de bedoelingen van de colporteur kan achterhalen en wat zijn rechten zijn. Op de achterzijde staat informatie over wat de consument kan doen als hij achteraf spijt heeft van zijn aankoop. Consumenten kunnen bij ConsuWijzer de DeurWijzer downloaden of bestellen. Zij krijgen de Deurwijzer tijdens de campagne gratis toegestuurd. Ook kunnen consumenten de DeurWijzer afhalen bij een van de dertig vestigingen van het Juridisch Loket.
Werving aandachtsgebied Consumentenautoriteit
In 2010-2011 is misleidende en agressieve werving één van de prioriteiten van de Consumentenautoriteit. Naast het voorlichten van consumenten over hun rechten kan de Consumentenautoriteit ook optreden tegen bedrijven die misleidende of agressieve colportage toepassen. Zij kunnen, als ze zich niet aan de regels houden, boetes krijgen oplopend tot 450.000 euro. Consumenten met klachten over bijvoorbeeld misleiding aan de deur kunnen dat melden via www.consuwijzer.nl. Voor klachten over colportage door energiebedrijven is een apart meldpunt ingericht op ConsuWijzer. Minister Van der Hoeven maakte de start van dit meldpunt eerder dit jaar bekend vanwege de vele klachten die er specifiek over energiebedrijven binnenkwamen.
Deze campagne van de Consumentenautoriteit past in het kader van 'Fraud Prevention Month', een initiatief van het internationale netwerk van consumententoezichthouders ICPEN om consumenten wereldwijd te attenderen op misleidende praktijken.
* Cijfers afkomstig uit Onderzoeksrapport Oneerlijke Handelspraktijken in Nederland, uitgevoerd door Intomart GFK in opdracht van de Consumentenautoriteit, november 2008