Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Brochure oneerlijke handelspraktijken voor ondernemers

Op 15 oktober is de Wet oneerlijke handelspraktijken (ohp) in werking getreden. Deze wet verbiedt het aanbieders van producten en diensten om misleidende en agressieve verkooppraktijken toe te passen in hun relatie met consumenten.

De Consumentenautoriteit heeft een brochure ontwikkeld voor ondernemers. Daarin staat uitgebreide informatie over de Wet ohp, geïllustreerd met duidelijke voorbeelden. Ook bevat de brochure informatie over de rol en bevoegdheden van de Consumentenautoriteit als toezichthouder.

In bijlage 1 van de brochure is de nieuwe wet in een beoordelingsschema samengevat. In bijlage 2 zijn de belangrijkste wetsartikelen opgenomen, inclusief de 'zwarte lijsten' met overtredingen die altijd als 'oneerlijke handelspraktijk' worden bestempeld.

De Consumentenautoriteit houdt toezicht op de naleving van de nieuwe regels, samen met de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM houdt toezicht op naleving in de financiële sector, de Consumentenautoriteit in de overige sectoren.

 

Documenten

Brochure oneerlijke handelspraktijken voor ondernemers (PDF - 1.14 MB)