Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa Working Paper - Competition and interest rates in the Dutch mortgage market

Naar aanleiding van een grootschalig onderzoek naar de hypotheekmarkt door de NMa, heeft het Economisch Bureau onderzocht welke componenten van significante invloed zijn bij het tot stand komen van de hypotheekrentes. Door middel van een tijdreeksanalyse en een panel data analyse wordt de rente verklaard uit kosten, risico’s en marktconcentratie.

Daarnaast wordt er ook gekeken naar het effect van de aan enkele banken opgelegde staatssteunvoorwaarden. Uit dit onderzoek blijkt dat kosten, risico’s en marktconcentratie een significante invloed hebben op de hypotheekrentes en dat de staatssteunvoorwaarden mogelijk een opdrijvend effect gehad hebben op de hypotheekrentes.


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.