Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Tweezijdige markten en mededingingstoezicht

In opdracht van de NMa heeft Tilec in samenwerking met advocatenkantoor Howrey onderzoek gedaan naar het mededingingstoezicht op tweezijdige markten.

Tweezijdige markten kenmerken zich door het samenbrengen van verschillende soorten klanten. De creditcard is hiervan een voorbeeld. Deze zorgt voor een betalingsmogelijkheid tussen consumenten enerzijds en winkeliers, hotels of restaurants anderzijds. Het succes van de creditcard hangt daarbij af van het gebruik aan beide zijden van de markt. Een creditcard die niet wordt geaccepteerd door winkeliers is niet interessant voor consumenten en andersom is een creditcard die niet wordt gebruikt door consumenten niet interessant voor winkeliers. Andere voorbeelden van tweezijdige markten zijn winkelcentra, veilingen en (gratis) dagbladen.

Het onderzoeksrapport geeft een overzicht van de relevante literatuur en jurisprudentie. Ook geeft het rapport suggesties hoe fusies en overnames op tweezijdige markten kunnen worden onderzocht.

 

Bijlagen

Samenvatting rapport tweezijdige markten (PDF - 147.36 KB) NMa Two-Sided Markets - Report - 16 July 2010 (PDF - 7.35 MB)