Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Advies NMa over regulering van Schiphol

De NMa vindt dat de huidige marktsituatie van Schiphol sectorspecifieke regulering van tarieven en voorwaarden van de luchtvaartactiviteiten nog steeds rechtvaardigt.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en in het kader van de evaluatie van de Wet luchtvaart onderzocht of de N.V. Luchthaven Schiphol (Schiphol) op één of meer markten voor luchtvaartactiviteiten en activiteiten nauw verbonden met luchtvaartactiviteiten over een economische machtspositie (EMP) beschikt. Voor de markten waar sprake is van EMP heeft de NMa onderzocht of voortzetting van sectorspecifieke regulering gewenst is. Hierbij is gekeken of voldaan wordt aan het algemene criterium dat regulering leidt tot een blijvende verbetering van de marktuitkomsten en daarmee van de welvaart (van consumenten), dan wel dat zou kunnen worden volstaan met de Mededingingswet en het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. De NMa is van mening dat de huidige marktsituatie van Schiphol sectorspecifieke regulering van tarieven en voorwaarden van de luchtvaartactiviteiten nog steeds rechtvaardigt. Immers, Schiphol heeft een structurele machtspositie en zonder regulering is er blijvend sprake van inefficiënties die met behulp van het mededingingsrecht niet goed kunnen worden aangepakt. Ook is het wenselijk dat een lichte vorm van regulering uitgebreid wordt naar alle activiteiten die nauw met de luchtvaartactiviteiten verbonden zijn (het betreft toegang tot de infrastructuur voor grondafhandelaars), maar regulering van verhuringen van operationeel noodzakelijke ruimten is onwenselijk.


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook