Kruimelpad

Nieuwsbericht

European Competition Network: Mededinging in voedselsectoren werkt

24-05-2012

Het rapport over de handhavingactiviteiten in voedselsector is vandaag gepubliceerd door het European Competition Network (ECN). Handhaving van de mededingingsregels in Europa heeft voordeel opgeleverd voor agrariërs, leveranciers en consumenten. De 27 lidstaten hebben hun inspanningen op dit gebied vergroot sinds de voedselprijscrisis van 2007. In haar agenda’s van 2008 - 2009 en 2010 - 2011 had de NMa de agrarische- en voedselverwerkende sectoren als aandachtveld benoemd.

In de periode 2004 - 2011 zijn er door de mededingingsautoriteiten in Europa meer dan 180 kartelzaken en bijna 1.300 fusiezaken in behandeling geweest. Daarnaast zijn meer dan 100 marktstudies verricht. Henk Don: “Het ECN is een belangrijk overleg-platform waar de lidstaten en de Europese Commissie elkaar niet alleen ontmoeten en kennis en ervaring delen, maar ook gezamenlijk standpunten bepalen. Dit rapport geeft een mooi beeld van de gezamenlijke activiteiten op dit terrein van de afgelopen jaren.”

Nederland heeft in deze periode onder andere boetes opgelegd aan meelproducenten. Op dit moment lopen er ook nog enkele zaken in voedselsectoren. Verder is gekeken naar overnames waarbij o.a. supermarkten zoals Super de Boer en Albert Heijn en onlangs Jumbo en C1000 bij betrokken waren. En natuurlijk marktstudies waaronder die naar de prijsvorming in de voedselketen, de tomatensector en de structuur van de visserij. Het persbericht en het rapport van de ECN vindt u hieronder.

Overzicht relevante documenten ECN