Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Intradagelijkse elektriciteitshandel met Noorwegen morgen van start

De Nederlandse Mededingingsautoriteit laat op 14 maart 2012 de wijzigingen van de Netcode in werking treden die de intradagelijkse elektriciteitshandel met Noorwegen bewerkstelligen. Het wijzigingsvoorstel van de netbeheerders is zo’n half jaar geleden al goedgekeurd. Destijds waren de benodigde systemen echter nog niet door landelijk netbeheerder TenneT geïmplementeerd. Om een zo snel mogelijke implementatie te waarborgen zijn de werkzaamheden van TenneT intensief door de NMa gemonitord.

Door het inwerkingtreden van intradagelijkse handel met Noorwegen is de integratie van de intradagelijkse markten in Noord-West Europa een stap dichterbij gekomen. Belangrijke volgende stappen zijn de verbetering van de manier van toewijzen van capaciteit op de Duitse grens en de introductie van intradagelijkse veilingen op de BritNed-kabel. Uiteindelijk zal het Europese target model voor intradagelijkse handel op alle grensverbindingen moeten worden ingevoerd; zoals nu al voor de Belgische grens en NorNed.