Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Nieuwe regels voor ingrijpen NMa

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft nieuwe regels opgesteld over ingrijpen op basis van signalen en klachten. Dit prioriteringsbeleid geldt voortaan voor alle wetten die de NMa handhaaft.

De NMa krijgt meer signalen en klachten dan zij kan onderzoeken. De nieuwe regels maken duidelijk op basis van welke criteria de NMa haar capaciteit inzet. De regels zijn mede aangepast naar aanleiding van een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven uit 2010 over een klacht van de Vereniging Van Reizigers over de ticketprijzen van vluchten naar Suriname. De voorheen gehanteerde prioriteringscriteria zijn niet veranderd, maar wel nader uitgewerkt en aangescherpt.

De regels gelden voor alle signalen en klachten. Zowel voor signalen die bij de NMa binnenkomen via het online tipformulier, als voor signalen die via een besluitaanvraag (verzoek om een handhavingsonderzoek) worden ingediend.

De nieuwe regels gelden voor de Mededingingswet, een aantal energie- en vervoerwetten, de Wet financieel toezicht en de Wet implementatie rechtsbeschermingsrichtlijnen aanbesteden en zijn voor iedereen toegankelijk via een publicatie in de Staatscourant van 14 februari 2012 en via deze website.

Zie ook