Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa staat samengaan Friese ziekenhuizen toe

Zorggroep Noorderbreedte (Medisch Centrum Leeuwarden) mag samengaan met Ziekenhuis De Tjongerschans  in Heerenveen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verleent hiervoor een vergunning na diepgaand onderzoek. De toezichthouder constateert dat de concentratie geen negatieve effecten voor de concurrentie heeft. Er blijven voldoende andere ziekenhuizen over waar patiënten naar toe kunnen gaan als zij niet tevreden zijn over het aanbod van beide ziekenhuizen.

De fuserende partijen bieden klinische en niet klinische algemene ziekenhuiszorg aan in de provincie Friesland. Bij het onderzoek naar het effect van de concentratie heeft de NMa onder meer patiëntstromen in kaart gebracht en zijn vragen gesteld aan concurrerende ziekenhuizen, huisartsen en de grootste zorgverzekeraar in de regio. Hieruit blijkt dat meerdere andere ziekenhuizen, zoals het Antonius Ziekenhuis, Nij Smellinghe en het UMCG, reële alternatieven vormen voor beide ziekenhuizen en dat patiënten bereid zijn naar deze alternatieven te reizen. Bovendien voorziet de grootste zorgverzekeraar in de provincie Friesland door de fusie geen negatieve effecten voor de concurrentie.

Zoals gebruikelijk  heeft de NMa bij haar onderzoek de Nederlandse Zorgautoriteit geraadpleegd.

Het fusiebesluit wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd op deze website.