Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa geeft duidelijkheid over levering tractiestroom

Essent/RWE stelt tractiestroom beschikbaar aan alle spoorwegondernemingen onder dezelfde  voorwaarden als aan de N.V. Nederlandse Spoorwegen (NS). Dit heeft Essent/RWE op verzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bevestigd. Tractiestroom is elektriciteit bestemd voor elektrische locomotieven.

Door technische beperkingen is Essent/RWE momenteel de enige energieleverancier die de vervoerders van tractiestroom kan voorzien op het gemengde net (over het gemengde net vindt zowel personen- als goederenvervoer plaats). Essent/RWE is tot en met 2014 op basis van een openbare aanbestedingsprocedure de leverancier van NS. De vervoerders liften mee op dit contract en moeten daardoor bij de inkoop van tractiestroom met hun concurrent NS samenwerken. “Daarom is het niet meer dan logisch dat alle vervoerders, waaronder de NS, onder dezelfde voorwaarden tractiestroom geleverd krijgen,” aldus Jaap de Keijzer, bestuurlid van de NMa. Op deze manier garandeert de NMa een gelijk speelveld voor alle spoorvervoerders.

Aanleiding voor het verzoek aan Essent/RWE is dat Vivens, de organisatie verantwoordelijk voor de gezamenlijke inkoop van tractie-energie voor alle spoorvervoerders, die rol in de praktijk nog niet vervult. Dit bleek uit onderzoek naar de naleving van de zienswijze over Vivens door de NMa.