Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Tussenkomst NMa leidt tot betere netverklaringen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft met ProRail en Keyrail constructieve afspraken gemaakt over verbetering van de netverklaring. De netverklaring bevat alle informatie voor vervoerders om toegang te krijgen tot het spoor en over het gebruik ervan. ProRail is de spoorwegbeheerder van het Nederlandse spoor en Keyrail is verantwoordelijk voor de commerciële exploitatie van de Betuweroute.

In de netverklaring is verbeterde informatie opgenomen over de beschikbaarheid en gebruiksvoorwaarden van de tankinstallaties; ook maken ProRail en Keyrail de tarieven en voorwaarden voor de levering van gasolie en tractiestroom inzichtelijker, aldus de NMa. Over de informatie omtrent de levering van tractiestroom (stroom voor locomotieven) maakt ProRail afspraken met Vivens, de inkoopcoöperatie van energie voor vervoerders op het gemengde net (over het gemengde net vindt zowel personen- als goederenvervoer plaats). Keyrail doet hetzelfde met inkoopcoöperatie CIEBR.

Keyrail geeft duidelijker aan welke wijzigingen zij in haar netverklaring doorvoert en publiceert ontbrekende bijlagen in een aanvulling. Net als ProRail laat Keyrail haar netverklaring beter aansluiten op de Europese structuur die is opgesteld door RailnetEurope, de belangenvereniging van spoorwegbeheerders.

In de netverklaring staat informatie over de eigenschappen van de spoorweginfrastructuur, de procedures rond de verdeling van spoorcapaciteit, maar ook over de vergoeding voor het gebruik van het spoor en bijkomende diensten en tarieven. De netverklaring kent twee delen, één van ProRail over het gemengde net  en één van Keyrail over de Betuweroute. Beide delen worden afzonderlijk uitgegeven. De NMa blijft de verwerking van de afspraken in de netverklaring volgen.