Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa: 'Energieconsument kan gerust via prijsvergelijker overstappen’

De energieprijsvergelijkers scoren voldoende tot goed in het onderzoek naar prijsvergelijkers dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vandaag publiceert. Prijsvergelijkers zijn een goed instrument voor consumenten die willen overstappen van energieleverancier of energiecontract. Ze zijn onafhankelijk en bieden consumenten aantrekkelijke aanbiedingen. Jaap de Keijzer, bestuurslid van de NMa: “Dit is een mooie uitkomst; consumenten moeten immers op basis van correcte, duidelijke en vergelijkbare informatie een bewuste keuze kunnen maken voor hun energieleverancier”.

De NMa heeft in haar onderzoek ook overige websites betrokken die prijsvergelijkingen aanbieden en wervingskanalen bekeken. Overige websites en wervingskanalen scoren beduidend minder goed dan de echte prijsvergelijkers; ze zijn bijvoorbeeld verbonden aan een select aantal leveranciers. Bij de wervingskanalen is de keuzemogelijkheid beperkter en zijn de mogelijke prijsvoordelen kleiner. De Keijzer: “Wij vinden dat deze websites hier een vermelding over moeten opnemen en zich niet langer mogen voordoen als neutrale prijsvergelijkers, want dat zijn ze niet en dat zet de bezoeker van deze sites op een verkeerd spoor.” De Consumentenautoriteit zal websites die zich onterecht voordoen als onafhankelijke prijsvergelijkers scherp in de gaten houden en zo nodig handhavend optreden om misleiding te voorkomen. Een overzicht van de echte prijsvergelijkers is te vinden op consuwijzer.nl.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de communicatie door energieleveranciers met (potentiële) klanten nog te wensen over laat. Ongeveer drie kwart van de mysteryshoppers die de NMa tijdens het onderzoek heeft ingezet, herkent de beloofde aanbieding niet in het aangeboden contract. Het aanbod en het contract bevatten bijvoorbeeld verschillende benamingen voor de verschillende tariefcomponenten. Ook bevatten contracten soms nauwelijks informatie, of te veel informatie door tarieven te vermelden die niet op de klant van toepassing zijn. Daardoor krijgen de mysteryshoppers de indruk dat zij niet het product krijgen waarvoor zij via een prijsvergelijking gekozen hebben. “Hier ligt een schone taak voor de energieleveranciers om dit te verbeteren”,  aldus De Keijzer.

Consumenten weten vaak niet dat de jaarkosten slechts een indicatie zijn van de uiteindelijke kosten en alleen maar dienen als hulpmiddel om een vergelijking te maken. De uiteindelijke jaarrekening wijkt per definitie af van de geschatte jaarkosten uit het aanbod. De NMa pleit er daarom voor dat de websites de huidige benaming van ‘kosten per jaar’ of ‘te verwachten jaarkosten’ vervangen door een duidelijke benaming , die weergeeft dat het enkel gaat om een schatting . De NMa heeft de energieleveranciers en alle vergelijkende websites opgeroepen om met de geconstateerde issues aan de slag te gaan. De  verantwoordelijkheid voor duidelijke actievoorwaarden en duidelijke contracten ligt vooral bij de energieleveranciers, en niet zozeer bij de prijsvergelijkers, aldus de NMa. In het rapport wordt vermeld welke energieleveranciers en prijsvergelijkers  aan de slag zijn gegaan met concrete en haalbare verbetervoorstellen of deze in de praktijk al hebben geïmplementeerd.

Steeds meer consumenten gebruiken vergelijkende websites om zich te oriënteren op de energiemarkt. De NMa vindt het belangrijk dat deze websites betrouwbare en correcte informatie bieden. Daarom heeft de NMa tussen oktober 2010 en maart 2011 voor de tweede keer met behulp van mysteryshoppers onderzoek gedaan naar de kwaliteit van websites die tarieven en voorwaarden voor energie vergelijken. Dit is een vervolg op het onderzoek dat de NMa in samenwerking met de Consumentenautoriteit (CA) begin 2010 heeft uitgevoerd.

De NMa heeft de kwaliteit van de verschillende vergelijkende websites getoetst aan vijf criteria: informatievoorziening, correctheid, onafhankelijkheid, keuzemogelijkheid en duurzaamheid. Als een website op alle vijf de criteria voldoende scoort, kan geconcludeerd worden dat deze website betrouwbaar en transparant is. Deze websites en het volledige onderzoeksrapport staan op www.consuwijzer.nl.

Zie ook