Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

GCR geeft Nederland plaats in top-10 van wereldwijde mededingingsautoriteiten

De Global Competition Review (GCR) heeft in haar wereldwijde, jaarlijkse rating van mededingingsautoriteiten de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) beoordeeld als ‘zeer goed’. Nederland komt met een score van vier sterren van de maximaal vijf te behalen sterren in de wereldwijde top 10 van best presterende mededingingsautoriteiten.

De Europese Commissie en autoriteiten in de VS en Groot Brittannië voeren de lijst, net als vorig jaar, aan. De NMa deelt haar tiende plaats met onder meer Australië en Japan.

GCR komt jaarlijks met een vergelijking van de mededingingsautoriteiten uit 39 landen. De sterren worden bepaald door de redactie van de GCR aan de hand van onderzoek onder een groot geselecteerd panel van mededingingsadvocaten, bedrijfsjuristen, economen en het oordeel van de mededingingsautoriteiten zelf.

In het juryrapport van dit jaar krijgt de NMa credits voor het feit dat zij in 2010 ondanks de taakstelling het dertigvoudige bedrag aan boetes heeft opgelegd ten opzichte van 2009, namelijk een totaal van EUR 137 miljoen. Ook de resultaten voor de rechter heeft de GCR zwaar meegewogen: in 2010 heeft de NMa 90% van haar 35 beroepszaken gewonnen.

De GCR is verder lovend over het feit dat de NMa een voorloper is op het gebied van forensische dataverzameling in onderzoeken. Andere landen nemen de expertise van de NMa hierbij als voorbeeld.

Meer informatie
Global Competition Review