Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa beboet Greenchoice en energie:direct voor colportagepraktijken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft vandaag twee energiebedrijven beboet vanwege de manier waarop zij begin 2010 deur-aan-deur hebben geprobeerd nieuwe klanten te werven. Greenchoice krijgt een boete van ruim EUR 2 miljoen, energie:direct van ruim EUR 1 miljoen. Veel benaderde consumenten begrepen niet dat zij aangesproken werden voor een overstap van energieleverancier. Op basis van het verhaal van de colporteur verkeerden ze in de veronderstelling dat zij bijvoorbeeld tekenden voor een korting van hun huidige leverancier of voor het ontvangen van een informatiepakket.

'Aan de spelregels houden'

Jaap de Keijzer, bestuurslid van de NMa: 'Colportage is op zich een prima manier om nieuwe klanten te werven. Wel vinden we het daarbij essentieel dat iedereen zich aan de spelregels houdt. Consumenten moeten vertrouwen kunnen hebben in de aanbiedingen die ze van energiebedrijven ontvangen. Daarom treedt de NMa nu stevig op.' Het is in ieders belang dat de energiemarkt dynamisch blijft, zo houden energiebedrijven elkaar scherp met de beste prijzen en goede dienstverlening. Voor een dynamische markt is een eerlijke marktwerking een belangrijke voorwaarde, aldus de NMa. In de boetebedragen is rekening gehouden met het feit dat beide bedrijven de nodige maatregelen hebben getroffen om overtredingen te voorkomen.

Overtredingen niet incidenteel

In januari 2010 besteedde Vara's Kassa uitgebreid aandacht aan de colportagepraktijken van energiebedrijven. In dezelfde periode openden de NMa en de Consumentenautoriteit een digitaal meldpunt colportage, omdat zij diverse signalen ontvingen over mogelijke misstanden bij colportagepraktijken van energiebedrijven. Deze signalen zijn aanleiding geweest voor onderzoeken door de NMa en de Consumentenautoriteit. Uit het NMa-onderzoek bij Greenchoice en energie:direct blijkt dat de overtredingen aanmerkelijk ernstiger waren dan enkele ongelukkig verlopen wervingsgesprekken. Veel consumenten begrepen niet dat zij tekenden voor een contract bij een andere energieleverancier. De bedrijven hebben de consumenten daarnaast niet altijd goed ingelicht over belangrijke voorwaarden van het contract dat zij aanboden, bijvoorbeeld over de duur en over de manier waarop een klant kan opzeggen. Het onderzoek van de Consumentenautoriteit wordt binnenkort afgerond.

Achtergrondinformatie

Colportage is een wettelijk toegestane wijze van werven. Belangrijk is dat een colporteur zich kan identificeren en duidelijk moet uitleggen waarvoor een klant tekent. Meer informatie over kopen aan de deur en de bijbehorende rechten voor de consument staat op www.consuwijzer.nl. Tegen deze boetebesluiten van de NMa staat bezwaar en beroep open.

Meer informatie

Meer in deze zaak