Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Tarieven elektriciteit structureel lager voor de consument

De stijging is het gevolg van een correctie op de te laag berekende tarieven over het tweede kwartaal. Wel is tegen lagere kosten ingekocht (ongeveer 110 miljoen gulden). Correcties zijn gebruikelijk, omdat de DTe niet op tijd kan beschikken over de juiste cijfers. Bij een verdergaande prijsconcurrentie op de inkoopmarkt voor elektriciteit kunnen de maximum leveringstarieven voor de beschermde afnemers verder dalen.

De leveranciers van elektriciteit hebben ook de afgelopen maanden weer tegen lagere prijzen ingekocht. Dat komt door de ontwikkeling van de markt. DTe volgt de prijsontwikkelingen actief en zorgt iedere drie maanden voor aanpassing van de leveringstarieven voor de beschermde afnemers aan de marktontwikkelingen. De inkoopprijzen van de leveranciers worden vergeleken met de gemiddelde prijzen van de bedrijfstak. Zo worden zij gestimuleerd om elektriciteit tegen scherpe prijzen in te kopen. Bedrijven die minder efficiƫnt inkopen dan dit gemiddelde worden gekort. De besparing in de inkoopkosten van elektriciteit wordt doorberekend in de leveringstarieven voor de beschermde afnemers.