Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Toezichthouders en marktpartijen bundelen krachten voor Noordwest Europese gasmarkt

De energietoezichthouders uit de regio's Noordwest Europa (Nederland, België, Frankrijk, Groot Britannie en Ierland) en Noord- Europa (Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden) hebben acties geformuleerd die nodig zijn om één Noordwest Europese gasmarkt te realiseren.

Het project maakt onderdeel uit van het 'Gas Regional Initiative' van ERGEG, The European Regulators Group for Electricity and Gas. De toezichthouders uit beide regio's hebben in de eerste RCC (Regional Coordination Committee) een aantal prioriteiten aangewezen waar volgens hen actie op moet worden ondernomen. De meest in het oog springende zijn:

- Transparantie: facilitering van marktinformatie

- Efficiënte handel van gas tussen 'hubs' (o.a. liquiditeit)

- Toegang tot primaire netwerkcapaciteit en het bevorderen van efficiënte investeringen in primaire netwerkcapaciteit

Bij de keuze van prioriteiten, de bijbehorende acties en implementatie hiervan wordt nauw samengewerkt met de Europese Commissie, Ministeries, netwerkbedrijven en andere relevante (markt)partijen. De directeur van de toezichthouder op de Nederlandse energiemarkt (DTe, onderdeel van de Nederlandse Mededingingsautoriteit) treedt voor beide regio's op als voorzitter. Deze heeft inmiddels relevante netwerkbedrijven, interconnectie- en gasopslagoperatoren en beursoperators uit de regio's uitgenodigd voor een eerste bijeenkomst van de Implementatie Groep (IG) welke plaatsvindt op 18 juli aanstaande in Den Haag. Begin oktober worden vervolgens andere marktpartijen uitgenodigd om advies uit te brengen over de prioriteiten en de daarbij horende acties.

Naast Noordwest en Noord-Europa, zijn ook de toezichthouders en marktpartijen uit de regio's Zuid-Europa en Zuidoost Europa aan de slag met het identificeren en opheffen van barrières om te komen tot één Europese gasmarkt.

Het rapport dat is opgesteld door de energietoezichthouders van Noordwest en Noord-Europa, is, net zoals alle andere informatie over de 'regional initiatives', te vinden op de website van ERGEG.