Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Groen licht voor fusie zorginstellingen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft groen licht gegeven voor de fusie tussen de twee (thuis)zorginstellingen Meander en Evean Groep en een zorginstelling voor onder meer geestelijke gezondheidszorg, GGZ Drenthe. De fusie combineert de activiteiten in de provincies Noord-Holland, Overijssel, Groningen, Drenthe, Gelderland en Flevoland.

Door de fusie van de (thuis)zorginstellingen ontstaat weliswaar qua omzet de op een na grootste zorginstelling van Nederland, maar onderzoek van de NMa wijst uit dat de gezamenlijke posities niet leiden tot het ontstaan of het versterken van een economische machtspositie op onder meer het gebied van thuiszorg, verzorgingshuiszorg en verpleeghuiszorg.

Op het gebied van verzorgingshuiszorg en verpleeghuiszorg komt op basis van herkomstgegevens van cliƫnten het beeld naar voren dat de activiteiten van Meander en GGZ Drenthe in geografisch opzicht niet overlappen. Indien deze markten toch ruimer zouden zijn, blijven er voor cliƫnten voldoende alternatieve aanbieders over, aldus de NMa. Op het gebied van thuiszorg in Drenthe is de toevoeging van GGZ Drenthe aan Icare (onderdeel van Evean Groep) dermate beperkt dat de NMa geen mededingingsproblemen voorziet.

De NMa heeft bij haar onderzoek de Nederlandse Zorgautoriteit i.o. geraadpleegd. In haar zienswijze onderschrijft zij de conclusies van de NMa.

De NMa beoordeelt bij fusies en overnames boven bepaalde omzetdrempels of een economische machtspositie kan ontstaan of worden versterkt. Een dergelijke machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. De NMa kan in dat geval voorwaarden verbinden aan een fusie of een fusie verbieden.