Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Nederlandse concentratiecontrole tot voorbeeld gesteld in recente studie van de International Competition Network (ICN)

Het ICN Implementation Handbook betitelt het Nederlandse beleid ten aanzien van concentratiecontrole als 'voorbeeldig'. De studie is vorige week in Kaapstad gepresenteerd op het vijfde jaarcongres van de ICN, het wereldwijde netwerk van mededingingsautoriteiten.

In voorgaande jaarvergaderingen stelde de ICN richtlijnen vast, de zogenoemde Recommended Best Practices (RBP) voor fusiemeldingen en onderzoeksprocedures. Om de naleving van deze internationaal erkende aanbevelingen te bevorderen, heeft de ICN werkgroep 'Fusies' een overzicht gemaakt van wetgeving volgens de RBP. Dit heeft geresulteerd in het ICN Implementation Handbook. Dit handboek is bedoeld als kennisinstrument voor mededingingsautoriteiten en hulpmiddel bij de implementatie van de RBP.

De Nederlandse wetgeving ten aanzien van concentratiecontrole en het optreden van de NMa zijn voor het merendeel in overeenstemming met de richtlijnen van de ICN. Om deze reden wordt in het ICN Handbook herhaaldelijk naar de Nederlandse praktijk verwezen als 'exemplar jurisdiction'.

Het Nederlandse controlebeleid verdient in het bijzonder navolging vanwege:

  • (i) de duidelijke en objectieve criteria voor fusiemeldingen;
  • (ii) de afgebakende en alleszins redelijke onderzoekstermijn;
  • (iii) het effectieve en efficiĆ«nte onderzoeksproces;
  • (iv) de adequate beoordelingen in het prenotificatietraject en heldere communicatie met meldende partijen
  • (v) de betrokkenheid van derden.
 

Documenten

Nederlandse concentratiecontrole tot voorbeeld gesteld in recente studie van de International Competition Network (ICN) (PDF - 531.84 KB)