Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa wijst klachten Shakie's tegen NS Stations en Servex af

De NMa heeft op 31 oktober 2003 de klachten van Shakie's tegen NS Stations en Servex afgewezen.Op 7 mei 2002 heeft Shakie's Fresh Fruit Shakes B.V. (Shakies) een klacht ingediend bij de NMa tegen NS Stations B.V. (NS Stations) en Servex B.V. (Servex) op grond van het bepaalde in artikel 6 en artikel 24 van de Mededingingswet (Mw).

Shakie's stelde in haar klacht dat NS Stations misbruik maakt van een economische machtspositie door te weigeren om huurruimte ter beschikking te stellen aan Shakies op NS Stations. Shakies heeft daarbij aangevoerd dat NS Stations haar toegang weigert tot een 'essential facility'. Daarnaast beschuldigt Shakies NS Stations en Servex van gezamenlijk handelen in strijd met het kartelverbod.
In haar besluit stelt de NMa dat NS Stations als eigenaar van de ruimte op NS Stations zelf bepaalt aan wie ze de ruimtes verhuurt. De weigering van NS Stations om bedrijfsruimte te verhuren aan Shakies kan dus niet als misbruik in de zin van artikel 24 Mw worden aangemerkt. Verder vindt de NMa het niet aannemelijk dat Shakies zonder toegang tot de NS Stations haar producten niet zou kunnen verkopen. Er zijn voldoende alternatieve afzetmogelijkheden voor Shakies.
Servex is een 100% dochteronderneming van NS Stations. Daarom vallen de verhoudingen tussen ondernemingen en het gezamenlijke gedrag van deze ondernemingen niet onder het kartelverbod.
Onder andere gelet op het bovenstaande is de klacht tegen NS Stations en Servex afgewezen.

De NMa besloot op 14 augustus 2002 al tot afwijzing van het verzoek om een voorlopige last onder dwangsom.