Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

De modernisering van het Europese Mededingingsrecht

Op 26 november jl. is er, door de Raad van Ministers van de Europese Unie, een nieuwe Verordening aangenomen op het gebied van Europees mededingingsrecht. Deze verordening vormt het sluitstuk op een periode van vier jaar onderhandelen tussen de Lidstaten van de Europese Unie en de Commissie van de Europese Unie. Tegelijkertijd vormt de Verordening het startpunt van ingrijpende veranderingen (modernisering) op het gebied van de toepassing van het Europese mededingingsrecht. Hieronder worden de belangrijkste aspecten van de nieuwe Verordening toegelicht.

Wat…is modernisering?
Sinds 1962 geeft Verordening 17/62 aan hoe de artikelen 81 en 82 van het EG-Verdrag dienen te worden toegepast. Deze Verordening geeft de Europese Commissie bevoegdheden om de genoemde artikelen te handhaving en geeft legt procedures daarvoor neer.

Met de modernisering van het Europese Mededingingsrecht (kortweg de Modernisering) wordt bedoeld het proces van hervorming van Verordening 17/62.

Wanneer…gaat dit gebeuren?
De basis voor het voorstel tot aanpassing van Verordening 17 is gelegd in het Witboek dat de Commissie in april 1998 heeft gepubliceerd. Op 26 november 2002 is het voorstel voor een nieuwe Verordening aangenomen door de Raad van Minister van de Europese Unie (in de zogenaamde Concurrentiekracht Raad). De nieuwe Verordening zal per 1 mei 2004 Verordening 17/62 vervangen. Daarmee is de modernisering op die datum een feit.

Waarom…deze hervorming?
Het doel van de nieuwe Verordening is een effectievere toepassing van het Europees mededingingsrecht.

Wat…verandert er?
De nieuwe Verordening roept een mededingingsrechtelijk regime in het leven dat op een aantal belangrijke punten afwijkt van het huidige regime.

De belangrijkste wijzigingen zijn:

  1. De afschaffing van de mogelijkheid tot het verkrijgen van een ontheffing van art. 81 (1) EG. Ondernemingen zullen zelf moeten beoordelen of ze voldoen aan de exceptie van artikel 81 (3) EG.
  2. Versterking van de controle achteraf op de naleving van de mededingingsregels. De focus zal liggen op het opsporen van de zware overtredingen van de artikelen 81 en 82 EG.
  3. Een gedecentraliseerde toepassing van de mededingingsregels. Naast de Commissie kunnen ook nationale mededingingsautoriteiten en rechtelijke instanties de mededingingsafspraken aan artikel 81 en 82 EG-verdrag (het kartelverbod en misbruik van economische machtspositie plus uitzonderingen), in zijn geheel, toetsen.

Naar aanleiding van de nieuwe Verordening zal ook een groot aantal andere regelgevende teksten van de Europese Commissie (Mededelingen, Bekendmakingen enz.) worden gewijzigd of nieuw ingevoerd. Dit zal naar verwachting in 2003 en begin 2004 gaan gebeuren.

Hoe…gaat het nieuwe systeem werken?
Over de gang van zaken in het nieuwe systeem wordt te zijner tijd meer informatie op onder andere deze website versterkt. Op dit moment kan worden gemeld dat het ECN (European Competition Network) is opgericht. In dit Netwerk gaan de Commissie en de nationale mededingingsautoriteiten van de alle lidstaten van de EU samen werken ten behoeve van de handhaving van de artikelen 81 en 82 EG-Verdrag.

Op dit moment houdt het ECN zich bezig met de uitvoering van de werkzaamheden die noodzakelijk zijn om de nieuwe Verordening per 1 mei 2004 te laten functioneren. Meer precies betekent dat het vormgeven van de vereiste praktische samenwerking tussen de deelnemende instanties.

Waar…vind ik meer informatie?
Over de aanvaarding van de nieuwe Verordening heeft de Europese Commissie een persbericht uitgebracht.

Meer informatie over Modernisering is te vinden op de website van de Europese Commissie. U kunt ook terecht bij de publieksvoorlichting van de Europese Commissie.