Kruimelpad

Nieuwsbericht

Connexxion en ProRail lossen geschil op na tussenkomst NMa

10-12-2007

Personenvervoerder Connexxion en spoorbeheerder ProRail hebben hun geschil over de planning van het onderhoudsrooster voor het spoor in 2008 bijgelegd. Connexxion stapte twee weken geleden naar de Vervoerkamer van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) met een klacht over de wijze waarop ProRail de onderhoudswerkzaamheden op het spoor voor komend jaar had ingepland. Na vaststelling van de definitieve capaciteitsverdeling op 22 oktober 2007 vreesde Connexxion dat wegens een fout in de verdeling bepaalde treinen niet konden rijden in verband met onderhoud aan het spoor, met name in de vroege en late uren van de dag.

Tijdens een door de NMa georganiseerde hoorzitting, op woensdag 5 december, gaf ProRail aan een oplossing te hebben waarbij Connexxion haar treinen volgens de definitieve capaciteitsverdeling kan laten rijden en er toch ook voldoende capaciteit voor onderhoud is.
Partijen zijn op basis daarvan tot overeenstemming gekomen en inmiddels heeft Connexxion haar toegangsovereenkomst voor 2008 met ProRail getekend. Dit betekent dat Connexxion de benodigde capaciteit heeft verkregen om haar dienstregeling voor 2008 uit te kunnen voeren.

Ook Syntus en de Nederlandse Spoorwegen dienden afgelopen week klachten in de bij de NMa ten aanzien van ProRail. Deze heeft de toezichthouder momenteel in behandeling.