Kruimelpad

Nieuwsbericht

NMa: Amsterdam verantwoordelijk voor veilige lantaarnpalen

29-11-2007

Regionaal netbeheerder Continuon is niet wettelijk verplicht om lichtmastinstallaties (lantaarnpalen) van de gemeente Amsterdam te voorzien van een geaarde aansluiting. Dit concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit in een vandaag genomen besluit op bezwaar, naar aanleiding van een geschil tussen de gemeente Amsterdam en Continuon. Op basis van de Elektriciteitswet 1998 is de netbeheerder verantwoordelijk voor de veiligheid van het netwerk terwijl de afnemer, de gemeente Amsterdam, verantwoordelijk is voor de veiligheid van haar lantaarnpalen.

De NMa handhaaft hiermee haar oorspronkelijke besluit uit februari 2007. Een deel van de bestaande oudere elektriciteitsnetten in de gemeente Amsterdam is volgens Continuon niet geschikt om te aarden. Het specifieke netontwerp in de gemeente Amsterdam en een deel van de openbare verlichting dateert namelijk uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Continuon kan wettelijk niet verplicht worden de verouderde delen van het netwerk te vervangen. Wel is de netbeheerder, op basis van de Elektriciteitswet 1998, verantwoordelijk is voor de veiligheid en betrouwbaarheid van haar elektriciteitsnet en de daarbij behorende aansluitingen. Daarom heeft de NMa besloten om naar aanleiding van vragen over de veiligheid van de aansluitingen, die in deze procedure naar voren zijn gekomen, op korte termijn nadere informatie in te winnen bij Continuon.

Aanleiding voor het geschil vormde een ongeluk waarbij een hond geëlektrocuteerd werd doordat de directe omgeving van een lantaarnpaal onder spanning was komen te staan.