Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa vraagt markt om reactie op voorlopige plannen 2008

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vraagt onder meer ondernemingen, de advocatuur, consumentenorganisaties en de wetenschap te reageren op haar visie en voorlopige plannen voor 2008. Hiertoe brengt de toezichthouder voor het vijfde achtereenvolgende jaar een consultatiedocument uit. Het raadplegen van partijen die actief zijn binnen de verschillende sectoren van onze economie is een van de middelen die de NMa inzet om haar handelen transparant te maken en haar focus aan te scherpen.

'Dit consultatiedocument biedt ons de gelegenheid om onze plannen vooraf te toetsen. Nieuw hierbij is dat wij de lezer uitnodigen om aan ons vragen te stellen. Bijvoorbeeld over de manier waarop wij communiceren, maar ook een reactie op de keuzes die wij maken via de mix van sancties en andere instrumenten die wij gebruiken. Denk hierbij aan boetes en bijvoorbeeld toezeggingen om kartelgedrag te beƫindigen', aldus Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMa.

Jaarlijks bepaalt de NMa, onder meer aan de hand van economische analyses, welke sectoren specifieke aandacht nodig hebben. In de geselecteerde sectoren is niet op voorhand sprake van een overtreding van de Mededingingswet. Voor 2008 kiest de NMa voor de volgende aandachtsgebieden voor het algemene mededingingstoezicht: de sectoren zorg, financiƫle dienstverlening, food- en agri-industrie, energie en de postmarkt die in 2008 geliberaliseerd wordt. Tevens gaat het consultatiedocument in op aandachtspunten voor het sectorspecifieke toezicht op de energie- en vervoersectoren.

Kijk hier voor het consultatiedocument 2008 en de begeleidende brief. Na de consultatie, die loopt tot en met 16 november 2007, presenteert de NMa op 10 januari 2008 de definitieve NMa-Agenda.