Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa rondt bezwaarfase af in versnelde procedure GWW-sector

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft 11 besluiten op bezwaar genomen in de GWW-sector. Samen met de eerste ronde besluiten op bezwaar van 9 november 2006 (33 besluiten) is hiermee de bezwaarfase in de versnelde procedure van de GWW-sector zo goed als afgerond. Deze besluiten op bezwaar volgen op de sancties die de NMa eerder in de versnelde sanctieprocedure (maart 2005) aan totaal 344 bouwondernemingen heeft opgelegd.

In zeven zaken wordt de boete gehandhaafd. Bij twee ondernemingen is sprake van een dermate slechte financiële situatie dat de boete naar beneden wordt bijgesteld om te voorkomen dat deze ondernemingen failliet gaan door de boete die de NMa oplegt. Eén onderneming komt op basis van nieuwe gegevens alsnog in aanmerking voor de boetevermindering van 15% die aan kleine ondernemingen is verleend in het kader van de schoon schip-operatie in de bouwsector. Eén onderneming krijgt een lagere boete opgelegd, omdat bleek dat de oorspronkelijke boete was berekend op basis van onjuiste informatie.

Vermoeden van een overtreding?

Ondernemingen en opdrachtgevers die vermoeden dat er sprake is van een overtreding van de Mededingingswet, anders dan de overtredingen die tot nu toe in de bouwsector al zijn geconstateerd, kunnen dit melden bij de NMa. Ondernemingen kunnen een clementieverzoek indienen. Op basis van een clementieverzoek kunnen ondernemingen boete-immuniteit of verlaging van de boete ('clementie') verkrijgen, indien zij zelf informatie doorgeven aan de NMa over kartels waarbij zij betrokken zijn of zijn geweest. Voorwaarde is dat ondernemingen zich individueel melden bij het Clementiebureau van de NMa en waardevolle informatie verstrekken. De NMa heeft daarvoor richtsnoeren opgesteld. Het Clementiebureau van de NMa is te bereiken via telefoon 070 330 1710, fax 070 330 1700 of e-mail: clementie [at] acm [punt] nl (clementie[at]acm[dot]nl). De NMa hecht eraan te benadrukken dat aan de bijzondere aanpak van de bouw een einde is gekomen. Nieuwe onderzoeken in deze sector worden op dezelfde wijze behandeld als elke andere zaak.