Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa bevordert efficiënt gastransport

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de methode vastgesteld waarmee zij de inkomsten voor de transporttaken van GTS (Gas Transport Services), de beheerder van het landelijke gastransportnet, vaststelt. Doel van de methode is het bevorderen van het doelmatig handelen van GTS en het vaststellen van redelijke tarieven voor afnemers.

De methode is er onder meer op gericht om de inkomsten van GTS in lijn te brengen met de kosten en houdt rekening met een redelijk rendement. Op basis van deze methode zal de NMa binnenkort de doelmatigheidskorting (x-factor) vaststellen. Deze korting geeft aan met welk percentage de inkomsten van GTS jaarlijks moeten dalen. Op basis van deze korting en na consultatie van marktpartijen stelt de NMa aan het einde van dit jaar de tarieven vast voor het jaar 2006.

De NMa verwacht dat methode en doelmatigheidskorting zullen leiden tot lagere gastransporttarieven voor de afnemers van de diensten van GTS. Dit zijn handelaren die capaciteit inkopen namens bijvoorbeeld gasleveranciers. De NMa verwacht dat methode en doelmatigheidskorting ook een positieve invloed kunnen hebben op de consumentenprijzen.

 

Zie ook