Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Richtsnoeren samenwerking ondernemingen

De Nederlandse Mededingautoriteit (NMa) publiceert vandaag een geactualiseerde versie van de Richtsnoeren Samenwerking Ondernemingen. Met behulp van deze Richtsnoeren kunnen ondernemingen nagaan in hoeverre zij met concurrenten mogen samenwerken.

De oude versie van de Richtsnoeren Samenwerking Bedrijven is geactualiseerd omdat het mededingingrecht zich verder ontwikkeld heeft sinds de publicatie daarvan in juni 2001. De Mededingingswet kent nu, in lijn met nieuwe Europese regels, niet langer meer een ontheffingensysteem voor concurrentiebeperkende afspraken. In het nieuwe systeem beoordelen ondernemingen zelf in hoeverre hun gedragingen in overeenstemming zijn met de wet. De nieuwe Richtsnoeren spelen hierop in met concrete voorbeelden. Deze voorbeelden geven aan wat wel en niet is toegestaan op basis van de Mededingingswet. Daarnaast zijn, mede door een groot aantal vragen van marktpartijen hierover, de hoofdstukken over adviezen van brancheorganisaties en de informatie-uitwisseling herschreven en aangevuld met relevante voorbeelden. Tevens heeft de NMa bij de Richtsnoeren een handig hulpmiddel ontwikkeld: de leeswijzer. Deze leeswijzer bevat een korte toets, waarmee ondernemers zelf kunnen beoordelen of hun afspraken met andere ondernemers wel of niet zijn toegestaan. De Richtsnoeren Samenwerking Ondernemingen zijn tot stand gekomen na consultatie van onder meer MKB Nederland en VNO-NCW.


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook