Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa keurt samengaan Veolia Transport en Transdev/Connexxion goed

Veolia Transport en Transdev/Connexxion mogen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in één gezamenlijke onderneming bus-, trein- en taxidiensten gaan aanbieden. Na onderzoek concludeert de NMa dat er genoeg concurrentie overblijft voor Nederlandse markt.

Veolia Transport (met haar dochteronderneming Veolia Transport Nederland) en Transdev (met haar dochteronderneming Connexxion) verzorgen in meerdere regio's in Nederland het bus- en treinvervoer. Daarnaast bieden beide vervoerders ook taxidiensten aan zoals leerlingenvervoer en regio-taxi's. Aanvankelijk had de NMa bezwaar tegen het samengaan van deze bedrijven omdat de nieuwe onderneming op de markt te machtig zou worden. Dit zou namelijk kunnen leiden tot hogere tarieven of slechtere kwaliteit voor bus-, trein- en taxivervoer wat nadelig is voor de consument. Daarom heeft de NMa nader onderzoek gedaan. Uit het onderzoek blijkt dat er bij het aanbesteden van bus- en treinvervoer genoeg concurrentie is om ervoor te zorgen dat aanbiedingen scherp blijven. Er is onder andere gekeken hoe de vervoerders in het verleden hebben geboden bij aanbestedingen en hoe zij daarbij rekening hielden met hun concurrenten. De andere concurrenten zijn onder meer Arriva, Syntus en Qbuzz. De NMa concludeert verder dat ook bij het aanbesteden van taxidiensten zoals leerlingenvervoer en regiotaxi genoeg concurrentie overblijft.

De Franse Mededingingsautoriteit onderzoekt de gevolgen van samengaan in Frankrijk.