Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa onder voorwaarden akkoord met overname Super de Boer-winkels door Schuitema

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat onder voorwaarden akkoord met de verkrijging van zeggenschap over 79 Super de Boer-winkels van Jumbo Groep Holding B.V. door Schuitema B.V., de eigenaar van de C1000-supermarktformule. Schuitema heeft haar oorspronkelijke overnameplan aangepast. De wijziging houdt in dat Schuitema na de overname vijf winkels verkoopt.

De NMa zag door de oorspronkelijke plannen van Schuitema mogelijke concurrentieproblemen op lokaal niveau ontstaan in Beneden-Leeuwen, Bennekom, Bunschoten-Spakenburg, Damwoude en Westerbork. Op landelijk niveau is de toevoeging van de Super de Boer-winkels aan het marktaandeel van Schuitema weliswaar gering, maar lokaal zouden door de overname hoge marktaandelen ontstaan waardoor de concurrentie mogelijk te veel zou worden beperkt. Schuitema heeft daarom aangeboden om in deze vijf plaatsen een Super de Boer- of C1000-winkel te verkopen aan een derde. De toekomstige kopers van deze winkels moeten door de NMa worden goedgekeurd.

Met de wijziging van het oorspronkelijke overnameplan wordt voorkomen dat Schuitema op lokaal niveau een te sterke positie krijgt op het gebied van de verkoop van dagelijkse boodschappen via supermarkten. Voor consumenten in deze plaatsen blijven zo ook na de overname voldoende keuzemogelijkheden over.

Het besluit wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd op www.acm.nl.