Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa: Boete voor Centrica Energy Netherlands

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft aan Centrica Energy Netherlands B.V. (Centrica), leverancier van elektriciteit en gas aan kleinverbruikers, een boete opgelegd van in totaal EUR 74.000. Centrica heeft de energiewetten overtreden door niet tijdig haar gewijzigde leveringstarieven voor elektriciteit en gas door te geven aan de NMa. Tijdig aanleveren is noodzakelijk, zodat de NMa kan ingrijpen indien de tarieven onredelijk blijken te zijn.

Sinds de liberalisering van de energiemarkt heeft de NMa op basis van de Elektriciteits- en Gaswet de taak om toezicht te houden op de redelijkheid van de leveringstarieven aan kleinverbruikers. Reden om de consument op deze wijze te beschermen is dat de vrije markt voor levering nog niet volledig werkt. Indien de tarieven onredelijk hoog zijn, kan de NMa ingrijpen door een maximumtarief op te leggen. Om de toezichtstaak goed te kunnen uitvoeren, hebben leveranciers de wettelijke plicht om tariefwijzigingen vier weken vooraf kenbaar te maken aan de NMa. Centrica heeft eerder bij een niet tijdige melding al een waarschuwing van de NMa gekregen. Omdat Centrica de tariefwijziging nu wederom te laat heeft gemeld, heeft de NMa besloten om een boete op te leggen.