Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa: fusieplannen Carinova Leiboom Groep, Vérian en Sutfene afgeblazen

Zorginstellingen Carinova Leiboom Groep, Vérian en Sutfene hebben hun aanvraag voor een vergunning om te fuseren ingetrokken. Dit nadat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) haar voorlopige bezwaren naar aanleiding van het vergunningsonderzoek bekend had gemaakt.

De NMa constateerde na een eerste onderzoek in de meldingsfase dat door het samengaan van de zorginstellingen op de markten voor huishoudelijke verzorging en persoonlijke verzorging en verpleging de concurrentie zou kunnen worden belemmerd in de regio's Apeldoorn-Zutphen, Midden-IJssel en Zwolle. De NMa heeft in een nader onderzoek meer specifiek de gevolgen van de voorgenomen fusie onderzocht. De NMa heeft hierbij geconstateerd dat de fusie in een deel van de bovengenoemde regio's tot problemen zou leiden op het gebied van huishoudelijke verzorging en persoonlijke verzorging en verpleging. Door de beoogde fusie valt in belangrijke mate de concurrentiedruk weg. Dit zou als gevolg kunnen hebben dat de betrokken zorginstellingen niet meer scherp worden gehouden om goede zorg voor een goede prijs te leveren. Naar aanleiding van deze voorlopige bevindingen hebben de beoogde fusiepartners hun vergunningsaanvraag ingetrokken.

Sinds 2004 heeft de NMa bij het beoordelen van concentraties in de zorgsector in 104 zaken besluiten genomen, waarvan 61 AWBZ-zaken. Sinds 2004 zijn er tien concentratiezaken geweest waarbij de beoogde fusiepartners zelfstandig de fusieplannen, mede gelet op de bezwaren van de NMa, niet hebben voortgezet. Daarnaast is in negen zaken de concentratie in gewijzigde vorm tot stand gebracht, nadat partijen zogenaamde remedies (voorstellen) hadden aangeboden om de door de NMa geconstateerde bezwaren weg te nemen.