Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa maakt werk van clementieregeling

Vanaf vandaag stelt de NMa een speciale voorlichtingsfilm beschikbaar over haar clementieregeling, een belangrijk wapen in de strijd tegen kartels. Doel van de film is de bekendheid van deze regeling te vergroten, zowel bij professionals, ondernemers als bij een groter publiek. Deelnemers kunnen boetevermindering of zelfs volledige kwijtschelding krijgen, mits zij hun betrokkenheid tijdig aan de NMa opbiechten en informatie verstrekken waarmee dit kartel kan worden opgespoord. 'Voor overtreders is het een soms lastige, maar verstandige keuze om op deze manier uit een kartel te stappen. Daarbij geldt wel: tijd is geld. We zien in de praktijk dan ook dat de clementierace soms nipte overwinnaars kent', aldus Pieter Kalbfleisch, voorzitter Raad van Bestuur van de NMa.

Clementieprogramma's dragen wereldwijd in belangrijke mate bij aan het opsporen en beƫindigen van kartels. Sinds oktober vorig jaar zijn de bevoegdheden van de NMa uitgebreid en kunnen niet alleen ondernemingen, maar ook opdrachtgevers en feitelijk leidinggevenden aan een kartel persoonlijk beboet worden. In lijn hiermee is ook de clementieregeling uitgebreid, die nu nog meer dan voorheen destabiliserend werkt voor kartels. De afgelopen maanden laat ook een stijging zien van het aantal clementieverzoeken. De NMa vindt het belangrijk om in Nederland zo transparant mogelijk te zijn over haar clementieregeling en zet daarvoor verschillende middelen in. De film (Clementie in kartelzaken: Hoe lang wacht u nog?) geeft een beeld van hoe clementie in de praktijk kan werken en is, samen met een speciale brochure, vandaag voor het eerst gepresenteerd op de jaarlijkse Markt en Mededingingsconferentie. Professionals en intermediairs die met mededingingsvraagstukken te maken hebben, zoals advocaten, bedrijfsjuristen en brancheverenigingen, kunnen deze voorlichtingsmiddelen inzetten voor hun advisering aan klanten of leden.

Race tegen de klok

Een clementieprogramma is een effectief middel doordat alleen de eerste clementieverzoeker in aanmerking kan komen voor volledige boetevrijstelling (immuniteit). Zodoende wordt als het ware een 'clementierace' ontketend: als anderen je voor zijn kom je in een lagere clementiecategorie terecht of loop je clementie zelfs mis. Bovendien zijn er - als gevolg van de nieuwe bevoegdheden en de nieuwe Richtsnoeren Clementie van de NMa - per kartel potentieel meer deelnemers in deze race: naast ondernemingen komen nu dus ook personen in aanmerking voor de eerste plaats in de rij. De reden voor het succes van de clementieregeling is dat de NMa jegens kartels een ''zero-tolerance beleid'' van maximale afschrikking voert. De pakkans voor kartelvorming wordt steeds groter en de blootstelling aan boetes en reputatieschade is voor karteldeelnemers groot.

Kartels duperen consument

Een kartelafspraak is een afspraak tussen ondernemingen die de concurrentie verhindert, beperkt of vervalst en is in strijd met de Mededingingswet. Dit is bijvoorbeeld het geval als concurrenten onderling afspraken maken over de prijs of over een verdeling van de markt. Dit gedrag is bijzonder schadelijk voor de Nederlandse economie. Niet alleen wordt het andere ondernemingen hierdoor onmogelijk gemaakt om een (nieuwe) markt te betreden. Eerlijke concurrentie is ook van belang, omdat organisaties hierdoor worden gestimuleerd om zich in te zetten voor meer en betere producten en diensten. Ook voor consumenten biedt concurrentie de nodige voordelen: concurrentie leidt in het algemeen tot meer keuze (vrijheid), een hogere kwaliteit en lagere prijzen.

Opsporing kartels

Vermoedens van overtredingen op het kartelverbod krijgt de NMa door onder meer klachten van gedupeerden, eigen marktonderzoeken, signalen van partijen in het veld, signalen in de media en gesprekken met deskundigen. Ook vindt er uitwisseling van informatie plaats met andere toezichthouders, zowel nationaal (zoals met FIOD/ECD) als internationaal (zoals andere Europese toezichthouders op het terrein van mededinging). Ook de clementieregeling is in allerlei sectoren een waardevol opsporingsinstrument voor de NMa gebleken.