Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa: NVM regels in nadeel consument

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) neemt nieuwe eisen niet op in haar regelgeving na tussenkomst van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De toezichthouder concludeert na een eerste onderzoek dat de regels schadelijk kunnen zijn voor de concurrentie. 'Door de nieuwe regels zouden de kosten voor via internet werkende makelaars omhoog gaan,' en dat is in het nadeel van de consument', aldus Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMa. De NVM heeft aangegeven te werken aan een alternatief plan om invulling te geven aan haar kwaliteitsstreven. De NMa verwelkomt ieder alternatief plan dat de ontwikkeling van de concurrentie in de woningmakelaardij niet belemmert.

De NVM had tijdens een ledenraad in juni 2007 besloten dat de makelaar, die namens een koper of verkoper de onderhandelingen voert, een woning voortaan minimaal een keer persoonlijk bezichtigd moest hebben. Deze makelaar kan de opname van de woning daardoor niet meer volledig aan een andere deskundige NVM-makelaar overlaten. Kalbfleisch: 'Er is juist een ontwikkeling gaande waarbij makelaars in toenemende mate overal in Nederland 'online' hun diensten aanbieden. De eis van de NVM zou bijvoorbeeld betekenen dat een makelaar die een huis in Groningen koopt of verkoopt, terwijl hij vanuit Zoetermeer opereert, verplicht naar Groningen moet afreizen. Dit betekent dat de kosten van deze dienst flink omhoog gaan. Een andere eis hield in dat de makelaar ook persoonlijk aanwezig zou moeten zijn bij het ondertekenen van de koopovereenkomst en bij het ondertekenen van de leveringsakte de koopakte voor gezien tekent. 'Sommige kopers of verkopers willen alleen een makelaar inschakelen voor de waardebepaling van hun huis en/of voor de onderhandelingen. Het bundelen van verschillende makelaarsdiensten zorgt er juist voor dat je als klant deze keuze niet meer hebt,' aldus Kalbfleisch.

Nieuwe initiatieven, zoals Makelaarsland, hebben de concurrentie in de woningmakelaardij in een stroomversnelling gebracht, aldus de NMa. Deze partijen opereren landelijk en ten dele 'on line' en kunnen daardoor lagere tarieven rekenen voor (internet)makelaarsdiensten. Hierdoor ontstaat prijsconcurrentie met de traditionele lokaal en regionaal gevestigde NVM-makelaar. De NMa is er alert op dat nieuwe NVM-regelgeving deze ontwikkelingen niet belemmert en volgt dan ook nauwlettend het gedrag van de brancheorganisatie en haar leden. De NMa vindt het overigens positief dat sinds kort ook niet-NVM-makelaars via de huizensite van de NVM, Funda, hun huizen te koop aanbieden.