Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Goedkeuring NMa voor overname Talpa en Radio 538 door RTL

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat akkoord met de overname door RTL Group Beheer B.V. (RTL) van de Vrije Radio Omroep Nederland B.V (Radio 538) en bepaalde televisieactiviteiten van Talpa Media Holding N.V. (Talpa).

De NMa oordeelt dat de concentratie niet zal leiden tot het ontstaan of versterken van een economische machtspositie op de markten voor vrij toegankelijke televisie, televisieadvertenties en het verwerven van content voor vrij toegankelijke televisie. Omdat RTL voor de concentratie geen radioactiviteiten had, was er voor de NMa geen aanleiding om deze activiteiten te onderzoeken.

De concentratie brengt op de markten voor vrij toegankelijke televisie en televisieadvertenties geen wezenlijk verschil in marktverhoudingen teweeg. De toevoeging van Talpa aan het marktaandeel van RTL is relatief beperkt. Verder blijven er voor kijkers en adverteerders twee andere grote aanbieders over, te weten de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en SBS. Het merendeel van de door de NMa bevraagde adverteerders verwacht bovendien geen significante effecten als gevolg van de overname en ziet voldoende alternatieven naast RTL Nederland.

De NMa oordeelt eveneens dat de concentratie niet zal leiden tot het ontstaan of het versterken van een economische machtspositie op de markt voor het verwerven van content. RTL zal door de concentratie niet in een unieke positie komen met betrekking tot het verwerven van programma's. Andere televisieomroepen blijven ook na de concentratie in staat om aantrekkelijke content te verwerven. Dit geldt ook voor de uitzendrechten voor de eredivisiewedstrijden die RTL overneemt van Talpa. Deze en de overige uitzendrechten voor de eredivisiewedstrijden zullen eind dit jaar opnieuw door de Eredivisie C.V. door middel van een openbare biedingsprocedure op de markt worden gebracht.