Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa wil nader onderzoek naar fusie Amsterdamse zorginstellingen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) concludeert na een eerste onderzoek dat zij de voorgenomen fusie tussen Stichting AMC de Meren en Stichting JellinekMentrum, beide geestelijke gezondheidszorginstellingen in de zorgkantoorregio Amsterdam, nader wil onderzoeken. Het samengaan van de twee zorginstellingen kan de concurrentie op de markten voor klinische en niet-klinische geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen en ouderen mogelijk belemmeren. De toezichthouder heeft daarom besloten dat voor het tot stand brengen van de fusie een vergunning is vereist. Indien partijen een vergunningsaanvraag indienen, zal de NMa diepgaander onderzoek doen naar de gevolgen van de fusie op de concurrentie. Zij dient dan binnen 13 weken een beslissing te nemen of de concentratie wel of niet wordt toegestaan.

Beide instellingen bieden geestelijke gezondheidszorg aan in de zorgkantoorregio Amsterdam. Deze regio omvat de steden Amsterdam en Diemen. Door de voorgenomen fusie valt de concurrentiedruk van partijen op elkaar weg. Voor patiënten blijft na de voorgenomen fusie slechts één andere aanbieder in de regio over met een vergelijkbaar aanbod aan geestelijke gezondheidszorg. Tevens zou het marktaandeel van de gefuseerde zorginstelling hoog zijn. Hierdoor kan een economische machtspositie ontstaan of worden versterkt.

Het vervolgonderzoek van de NMa zal zich mede richten op de vraag hoeveel concurrentiedruk er uit gaat van andere aanbieders van geestelijke gezondheidszorg in en buiten de zorgkantoorregio en of er voor patiënten in deze regio voldoende keuzemogelijkheden overblijven. Zo zal ook gekeken worden naar de reisbereidheid van patiënten.

De NMa heeft bij haar onderzoek de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geraadpleegd. Ook de NZa sluit niet uit dat de voorgenomen fusie nadelige gevolgen kan hebben voor de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de geestelijke gezondheidszorg.

De NMa beoordeelt bij fusies en overnames boven bepaalde omzetdrempels of een economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt. Een dergelijke machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. De NMa kan in dat geval voorwaarden verbinden aan een fusie of een fusie verbieden.

 

Meer in deze zaak