Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa: nader onderzoek naar fusie zorginstellingen Overijssel

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) concludeert na een eerste onderzoek dat door het samengaan van vier geestelijke gezondheidszorginstellingen in Overijssel en Gelderland de concurrentie mogelijk kan worden belemmerd op de markten voor klinische en niet-klinische geestelijke gezondheidszorg. Het gaat om de voorgenomen fusie tussen Stichting Adhesie, Stichting Mediant, Stichting RIAGGz over de IJssel en Stichting Zwolse Poort. De toezichthouder heeft daarom besloten dat voor het tot stand brengen van deze fusie een vergunning is vereist. De NMa doet dan nader onderzoek naar de gevolgen voor de concurrentie.

De betrokken instellingen bieden geestelijke gezondheidszorg aan in de provincie Overijssel en in een deel van de provincie Gelderland. Voor patiënten zou als gevolg van de fusie in een viertal regio's de meest voor de hand liggende alternatieve aanbieder op het gebied van geestelijke gezondheidszorg wegvallen. Mede omdat in deze regio's slechts een beperkt aantal concurrenten actief is, kan hierdoor in deze regio's een economische machtspositie ontstaan of worden versterkt. De zorgen van de NMa concentreren zich dan ook op de beperking van de keuzemogelijkheden voor patiënten in de aan elkaar grenzende regio's.

Het vervolgonderzoek van de NMa zal mede gericht zijn op de vraag hoeveel concurrentiedruk er uit gaat van geestelijke gezondheidszorginstellingen in de omliggende gebieden en of er voor patiënten uit de vier regio's voldoende keuzemogelijkheden overblijven. Zo zal gekeken worden naar de toekomstige reisbereidheid van patiënten.

De NMa heeft bij haar onderzoek de Nederlandse Zorgautoriteit geraadpleegd. Ook zij sluit niet uit dat de voorgenomen fusie negatieve gevolgen kan hebben voor de toegankelijkheid en betaalbaarheid van geestelijke gezondheidszorg. Indien de zorginstellingen een vergunning aanvragen, dient de NMa binnen 13 weken een beslissing te nemen of de concentratie wel of niet wordt toegestaan.

De NMa beoordeelt bij fusies en overnames boven bepaalde omzetdrempels of een economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt. Een dergelijke machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. De NMa kan in dat geval voorwaarden verbinden aan een fusie of een fusie verbieden.