Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa keurt toerekeningssysteem Schiphol goed

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft het door NV Luchthaven Schiphol voorgestelde toerekeningssysteem van kosten en opbrengsten definitief goedgekeurd voor de komende vier jaar.

Op basis van dit toerekeningssysteem kan Schiphol vaststellen welke inkomsten zij mag genereren uit de tarieven voor haar luchtvaartactiviteiten, zoals de landingstarieven en de tarieven voor passagiers- en bagageafhandeling. Het gaat om de tarieven die de luchthaven in rekening brengt bij de luchtvaartmaatschappijen.

In juli 2006 is in de Wet Luchtvaart de nieuwe regulering van de tarieven en voorwaarden van Schiphol in werking getreden. De tarieven die Schiphol vaststelt voor haar luchtvaartactiviteiten, moeten gebaseerd zijn op een door de NMa goedgekeurd toerekeningssysteem. De NMa heeft daartoe het toerekeningssysteem dat Schiphol heeft ontwikkeld om de kosten en opbrengsten van luchtvaartactiviteiten te berekenen, getoetst aan de wettelijke voorschriften. Bij toetsing staat de vraag centraal of Schiphol de kosten en opbrengsten volgens juiste bedrijfseconomische principes toerekent. Voor het definitieve besluit te hebben genomen, heeft de NMa de sector geconsulteerd waaronder de luchtvaartmaatschappijen die Schiphol aandoen. Mede naar aanleiding van de consultatie en het onderzoek van de NMa heeft Schiphol een aantal wijzingen aangebracht in het toerekeningssysteem. Het systeem, inclusief de wijzigingen, voldoet nu naar het oordeel van de NMa aan de wettelijke voorschriften.

Het toerekeningssysteem gaat over de toerekening van jaarlijks ruim € 600 miljoen aan kosten. De hoogte van de luchtvaarttarieven zelf wordt in het toerekeningssysteem niet vastgesteld.

Goedkeuringsbesluit toerekeningssysteem