Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa: groen licht voor overnames van Laurus-onderdelen door Sligro, Sperwer en Jumbo

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) geeft groen licht voor zowel de overname door Sligro als de overname door Sperwer van een deel van de Edah-supermarkten van Laurus Nederland B.V. De NMa geeft eveneens groen licht voor de overname door Jumbo van 12 Konmar-supermarkten.

Sligro exploiteert de supermarktformules Golff, Meermarkt, Attent en EM-TÉ. Sperwer exploiteert de twee supermarktformules PLUS en Spar; Jumbo exploiteert haar supermarkten onder de Jumbo-formule. Door de overnames ontstaat geen gevaar voor het ontstaan of versterken van een economische machtspositie, aldus de NMa. Zowel op landelijk als op lokaal niveau zullen de supermarktformules van Sligro, Sperwer en Jumbo ook na de overnames voldoende concurrentiedruk blijven ondervinden van andere supermarktketens.

Ook op de inkoopmarkt ziet de NMa als gevolg van deze overnames geen mededingingsproblemen ontstaan. De nu overgenomen Edah-supermarkten en 12 Konmar-supermarkten vertegenwoordigen slechts een klein marktaandeel en bovendien blijven er voldoende krachtige concurrenten op de inkoopmarkt over. Ook het marktaandeel van Superunie, de inkooporganisatie waarbij Sligro, Sperwer en Jumbo zijn aangesloten, neemt slechts met enkele procenten toe.

Ahold is voornemens 29 Konmar-supermarkten over te nemen. Dit fusievoornemen is meldingsplichtig bij de Europese Commissie. De Commissie zal binnenkort besluiten of deze zaak wordt doorverwezen naar de NMa, aangezien de zaak in feite alleen in Nederland economische effecten heeft.

De NMa beoordeelt bij fusies en overnames boven bepaalde omzetdrempels of een economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt. Een dergelijke machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. De NMa kan in dat geval voorwaarden verbinden aan een fusie of een fusie verbieden.